Vegyszerek miatt halnak meg az elefántok

Vágólapra másolva!
Egy hét alatt 15 vadon élő ázsiai elefánt vált a permetezőszerek áldozatává. A tetemek vizsgálata alapján minden kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy egy betiltott növényvédő szer jutott a szervezetükbe.
Vágólapra másolva!

A nagytestű emlősök pusztulásáért valószínűleg a Demacron nevű növényvédő szer a felelős, melyet az India észak-keleti részén fekvő Assam államban még ma is alkalmaznak a Nameri Nemzeti Park rizsföldjein, annak ellenére, hogy a szer használatát évekkel ezelőtt betiltották.

"Elképzelhető, hogy a helyi parasztok keverték a Demecront az állatok által igen kedvelt rizssörbe, hogy elejét vegyék a termést letaroló négylábúak pusztításának" - jelentette be Kushal Konwar Sharma, a tisztiorvosi szolgálat képviselője.

"Ugyanakkor lehetséges az is, hogy a mérgezés nem szándékosan történt: az elefántok egyszerűen túl sokat legeltek a Demecronnal permetezett rizsföldeken."

A közelmúltban az elefántok több alkalommal is betörtek a helyi farmerek birtokaira; még az is előfordult, hogy néhány falusi kunyhó falát áttörve a rizzsört is megdézsmálták. A trombitáló rendbontók ilyenkor jelentős károkat hagytak maguk mögött, ami nem csoda, mivel mindent letapostak, ami az útjukba került.

Az Assamban élő ötezres populáció mintegy a felét teszi ki az egész indiai állománynak. A helybeliek és az elefántok között keserves harc folyik a területekért, amely során csak az elmúlt évben 100 ember vesztette életét.

[origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről