Simonyi Károly, a tudós és a tanító

Vágólapra másolva!
Elment Simonyi Károly, kiemelkedő tudós, fizikus, pedagógus, tudománytörténész, ismeretterjesztő, író, élete 86. évében.
Vágólapra másolva!

Simonyi Károly életművével bizonyította, hogy igenis lehetséges a huszadik században is a polihisztorokéra jellemző átfogó műveltség: ő képes volt szintetizálni a klasszikus humán és a műszaki-természettudományos ismereteket, és ami ennél sokkal többet jelent, átörökíteni gondokodásmódját, és veretes magyar nyelven, világosan és érthetően közvetíteni bonyolult fizikai ismereteket az utódoknak. Az egyik utolsó interjújában elmondotta: A fizika kultúrtörténetének címlapján a Kozmosz felépítése látható Dante Isteni színjátékából, ahogy Boticelli ábrázolta - tudomány és művészet együtt.

Életében - a lexikonok tanúsága szerint - minden elképzelhető állami kitünetést és tudományos elismerést megkapott - politikai kurzusoktól és ilyen-olyan rendszerváltásoktól függetlenül; a hatalmak az ilyen szabású tudóst szívesen kisajátítanák, az ő életműve azonban az effajta törekvésekenek ellenáll, mert az a mindenkori szorgos ifjúságé, a tudományoké, az emberi egyetemességé.

N. Sándor László

Ajánlat:

A magyarországi fizika kulturtörténete

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről