Klónozás - európai állásfoglalás

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság elvi és etikai megfontolásokból ellenzi az emberi embriók reproduktív célú klónozását, kutatási célból vagy őssejtek előállítására történő létrehozását, illetve általában minden olyan kutatást, amely az ember genetikai örökségének a módosítására irányul - emlékeztetett hétfőn a testület kutatási kérdésekért felelős tagja.
Vágólapra másolva!

Philippe Busquin az Advanced Cell Technology nevű amerikai cég ilyen irányú kutatásaival, illetve azzal a vasárnapi bejelentésével kapcsolatban nyilatkozott, amely szerint sikerült emberi embriót klónoznia.

A cég állítása szerint ugyan a művelet nem emberek "lemásolására", hanem őssejteknek az embriókból való előállítására irányult, és gyógyászati célokat szolgált, a bizottság ezzel együtt is ellenzi az ilyen eljárásokat. "Ami tudományosan lehetséges és technológiailag kivitelezhető, az még nem szükségképpen kívánatos vagy megengedhető" - jelentette ki Busquin, aki szerint az amerikai fejlemények ismételten rávilágítanak arra, milyen fontos az embriókból kinyerhető őssejtekről Európában folyó vita.

Ez ugyan még korántsem zárult le, de az Európai Parlament a múlt héten támogatásáról biztosította a bizottságnak azt az álláspontját, amely szerint a következő középtávú kutatási és fejlesztési keretprogramban etikai szempontokat is érvényesíteni kíván. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy nem fog finanszírozni ilyen jellegű kutatási tevékenységeket. Az emberi embriók klónozására ez még azokban az esetekben is érvényes, amikor az gyógyászati célokat szolgál.

A bizottság álláspontja szerint is elfogadható azonban az őssejtek előállítása olyan embriókból, amelyek abortuszból származnak vagy mesterséges megtermékenyítés során "feleslegként" jöttek létre. Az ilyen esetekre tehát nem terjedne ki a kutatások finanszírozásának tilalma.

Az unió mozgástere azonban az adott esetben itt véget is ér, ugyanis az egészségügy és a kutatáspolitika szabályozása az egyes tagországok hatáskörébe tartozik. E tekintetben pedig az érvényben lévő szabályozások és törvények vegyes képet mutatnak. A tagországok egy részében semmilyen törvényes előírás nem vonatkozik az ilyen kutatásokra, másutt csak a klónozást tiltják, de az őssejtek - és ebből következően az embriók ilyen célú - előállítását nem. Emellett az uniós finanszírozásra értelemszerűen a közpénzek felhasználásának általános szabályai vonatkoznak, amelyek - akárcsak az Egyesült Államokban - eltérnek a magánfinanszírozás szabályaitól. A magáncégek által folytatott és általuk finanszírozott kutatások szabályozása az EU-ban ismét csak az egyes tagországok hatáskörében van.

Az EU-tagországok közül eddig Görögország, Spanyolország és Olaszország írta alá és ratifikálta az Európa Tanácsnak a klónozás tilalmáról intézkedő egyezményét, amely ez év márciusában vált jogilag kötelező érvényűvé. Dánia, Finnország, Franciaország, Luxemburg, Hollandia, Portugália és Svédország aláírta, de még nem ratifikálta a megállapodást. Ausztria, Belgium, Németország és Nagy-Britannia pedig alá sem írta. A múlt héten ugyanakkor a brit kormány is a törvényhozás elé terjesztette a reproduktív célú klónozást tiltó törvényt. Külön kategória Írország, ahol az emberi embriót érintő mindenféle mesterséges beavatkozást az alkotmány tiltja.

A brüsszeli bizottság úgy véli, hogy a dolog etikai oldalától eltekintve is, az amerikai bejelentések ellenére számos tudományos kérdés is nyitott még. Ezért ösztönözni kívánja az erről folyó vitát, és december 18-19-én konferenciát szervez az őssejtek gyógyászati felhasználásának kérdéseiről.

Korábban az [origo]-ban:

Emberi embriók klónozással: hibás kísérlet
2001.11.26. A tegnapi nagy hisztériát követően lassan helyükre kerülnek a dolgok: a vezető klónozási szakértők egyszerűen teljes csődnek értékelik egy amerikai cég klónozási eredményeit. Az eset mégis nagy jelentőséggel bírhat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!