A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Az esőerdő oroszlánjai

Vágólapra másolva!
Kitartó munkával sikerült növelni az apró kis majmocska egyedszámát.
Vágólapra másolva!

Az aranyszínű oroszlánmajmocskát (Leontopithecus rosalia) élőhelyének csökkenése miatt az 1970-es évek óta fenyegeti a kipusztulás. Akkor már csak kétszáz példány élt a természetben, ám a WWF és más természetvédelmi csoportok csaknem harmincéves munkájának eredményeként idén megszületett az ezredik majmocska.

A faj és élőhelye védelmére Brazíliában két rezervátumot hoztak létre, amely összesen 23 ezer hektárnyi kiterjedésű. A brazíliai esőerdő Madagaszkár erdeit követően a világ második legveszélyeztetettebb ökoszisztémája. A valaha több mint 100 millió hektárnyi esőerdőnek a nagyvárosok terjeszkedése és az intenzív erdőirtások hatására mára már csak 7 százaléka maradt fenn.

Az aranyszínű oroszlánmajmocska elnevezését aranyosan csillogó vörösesbarna szőrzetéről kapta, amely a pofáknál az oroszlán sörényére emlékeztet. Testtömege kicsivel több, mint fél kilogramm, testhossza mindössze harminchat centiméter. A vadonban akár a tizenöt éves kort is megélheti. Az öt-hatfős családok magasan, a fák koronájában élnek, gyümölccsel és nektárral táplálkoznak, de hosszú ujjaikkal a fák kérge alól a rovarokat is szívesen kiszedegetik. Éjszakára a nagyobb fák üregeibe húzódnak vissza.

A faj azon kevesek egyike, amelyeknek állatkerti körülmények között szaporított egyedeit - eddig száznegyvenhetet - sikeresen telepítettek vissza természetes élőhelyére. A WWF támogatásával működő visszatelepítési program 1984-ben kezdődött. Hosszú távú célja, hogy 2025-ig a majmocskák élőhelyének alkalmas védett terület nagysága 25 ezer hektárra nőjön, a vadon élő egyedek száma pedig elérje a kétezret.

Ajánlat:

Angol nyelvű információk a fajról

WWF Magyarország

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!