A vadkender rákkeltő hatása

Vágólapra másolva!
A hasist tartalmazó indiai kender fogyasztása elősegíti többféle rosszindulatú daganat: a hörgő-, száj-, garat-, nyelőcső és a gégerák kialakulását is - állítja a francia Orvosi és Egészségügyi Kutatások Országos Intézetének (INSERM) többféle szakorvosi véleményt magába foglaló tanulmánya. Az AFP által ismertetett szakvélemény 1200 már ismert, különböző tudományágakban készült tudományos tanulmány következtetéseit foglalja össze.
Vágólapra másolva!

A hasis arab eredetű szó, az indiai kender virágzatának szárában lévő gyanta neve. A kockázat elsősorban a vadkender fogyasztásának módjában rejlik: egy vadkenderből sodort cigaretta 50 gramm kátrányt tartalmaz, míg egy dohányból készült hagyományos cigaretta 12 milligrammot, ráadásul a kátrányban lévő rákkeltő anyagok koncentrációja is magasabb a vadkender esetében - állapították meg a szakértők.

Ebből a szempontból a delta-9-tetrahidrokannabinol nevű anyag - ami a legbőségesebben van jelen az indiai kenderben (Cannabis indica) azonosított hatvanféle kannabinoid között - a legveszélyesebb, mert hörgőtágító hatása van, és ezzel elősegítheti a kátrány visszamaradását a szájban, a garatban, a nyelőcsőben, és a gégében - vélik a toxikológusok.

Állati és emberi tüdősejtekkel folytatott kísérletekben már bebizonyosodott, hogy a vadkender füstjének kitett egészséges sejtek rosszindulatúvá válnak. Az INSERM ugyanakkor elismerte, hogy egyelőre nehéz kimutatni a közvetlen oksági kapcsolatot a vadkender szívása és a rosszindulatú elváltozások között, már csak azért is, mert a szer használata a legtöbb országban tiltott.

Ajánlat:

INSERM

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!