A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Nem kell járványra számítani

Vágólapra másolva!
Hazánkban egyelőre sem agyhártya-, sem influenzafertőzés nincs.
Vágólapra másolva!

Hazánkban eddig még egyetlen járványszerű megbetegedést sem mutattak ki ebben szezonban. Sem sorozatos agyhártya-, sem influenzafertőzéseket nem regisztráltak az ÁNTSZ munkatársai, egyelőre csak néhány gyanús, de szórványos esetet figyeltek meg. Közben Franciaországban már 80-100 ezer gyermek, illetve fiatal oltását kezdték el agyhártyagyulladás ellen, s már influenzajárvány is tombol a franciáknál.

Magyarországon eddig egyetlen tömeges agyhártya- vagy influenzafertőzést sem regisztráltak az ÁNTSZ munkatársai, mindkét fertőzés csak szórványosan fordult elő az országban.

- Ugyan már majdnem 40 gyanús, az influenzavírus jelenlétére utaló leletet vizsgáltak munkatársaink, de eddig még egyetlen olyan esetben sem volt kimutatható az influenza, az a kórokozó, amelyre a "szezon" kezdetén számítottak a szakemberek, s amelyek ellen a védőoltás is készült - nyilatkozta dr. Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Intézet igazgatója a Népszavának. - Az ugyancsak főleg az ebben az időszakban előforduló agyhártya-gyulladások mértéke is messze elmarad attól a járványos idénytől - 1999-2000 telétől -, amikor jelentős számú fertőzések voltak hazánkban. Akkor ugyanis - néhány hónap alatt - mintegy száz beteget regisztráltak. Ráadásul a fertőzés közösségekre is kiterjedt, az idén viszont januárig, az előző évet is beleszámítva, nem érte el az ötvenet a fertőzések száma.

Melles Márta szerint mindez azért is megnyugtató, mert még ez a pár beteg is szórványosan, egymástól függetlenül betegedett meg: azaz egyetlen esetet sem lehetett összefüggésbe hozni a másikkal. Erre a betegségtípusra ráadásul jellemző, hogy csak rendkívül szoros kapcsolat során képes a fertőzésre, tehát egy egyszerű utcai találkozás nem jelenthet veszélyt. Így teljesen fölösleges a pánikszerű oltás, az ugyanis valóban csak a legindokoltabb esetben, konkrét módszertani előírások esetében lehet hasznos és kell elvégezni. Az igazgatónő azonban arra felhívta a figyelmet, hogy bármilyen súlyos tünet esetén azonnal szakemberhez kell fordulni. Annál is inkább, mert ma már olyan készítmények léteznek, amelyek egy nap alatt tökéletesen védelmet jelentenek a teljes környezet számára a kórokozókkal szemben.

Időközben január közepétől mintegy 80-100 ezer gyermek, illetve fiatal agyhártya elleni oltását kezdték el Közép-Franciaországban, a védőoltást a 2 hónapnál idősebb gyermekek is meg fogják kapni. Ezen a területen az elmúlt 12 hónap során 18 agyhártyagyulladásos esetet diagnosztizáltak, ezek közül négy halállal végződött. Két halálos áldozat másfél évesnél fiatalabb csecsemő volt. A miniszter közölte: a megbetegedések ekkora száma semmiképp nem tekinthető járványnak, de indokolja a megelőzést. Ráadásul Franciaországban gyorsan terjed az influenza is: kedden már az ország 12 térségéből számoltak be arról, hogy rohamosan nő a megbetegedések száma.

A francia egészségügyi figyelőszolgálat jelentése szerint a múlt hetihez képest a duplájára emelkedett a regisztrált betegek száma, országos szinten is kétszer annyi a beteg, mint az előző héten volt. Az egy hétre "jutó" megbetegedések száma százezer emberre vetítve 382, ami több mint kétszerese a járványküszöbnek tekintett 170-es számnak. Az influenza a párizsi körzeten kívül gyakorlatilag az ország egész területén támad. Ugyanakkor az influenzának a gyomor- és bélrendszeri panaszokat okozó járványos változata idén kevesebb gondot okoz: a járvány eddigi 4 hetében 600 ezer megbetegedést jelentettek az ország 8 térségéből, míg tavaly 3 millióan betegedtek meg gyomor- és bélrendszeri panaszokat okozó influenzában.

Keddtől felvételi, illetve beteglátogatási tilalmat rendelt el az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Intézete a nyíregyházi kórházban, mert a gyógyintézetben járványszerű hasmenést észleltek. A nyírségi tisztiorvosi szolgálat járványügyi osztályának vezető főorvosa elmondta: még pénteken szereztek tudomást arról, hogy a kórház III. számú belgyógyászati és krónikus belgyógyászati osztályán hasmenéses megbetegedések történtek. A betegség okát az eddig végzett laboratóriumi vizsgálatok nem állapították meg, az étel- és a székletminták bakterológiai ellenőrzése ugyanis negatív volt. A szakorvosi vélemények szerint behurcolt vírusos eredetű megbetegedésről lehet szó, ezért a vizsgálati anyagokat továbbították a pécsi ÁNTSZ laboratóriumába, ahol adottak a lehetőségek a pontos betegségek megállapítására.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!