A Lumumba-gyilkosság körülményei

Vágólapra másolva!
A gyarmatosító múlt fájdalmas örökségének lezárása egyik volt gyarmati hatalomnak sem könnyű - Belgium kormányának és törvényhozásának bő négy évtizedbe telt, mire szembenézett a független Kongó első miniszterelnöke, Patrice Lumumba meggyilkolásának körülményeivel, és legalább részben elismerte abban való felelősségét.
Vágólapra másolva!

Louis Michel

A több mint egy évig működött parlamenti vizsgálóbizottság, amennyire csak bírta, tompította a beismerést, és az ország akkori hatóságainak erkölcsi felelősségét foglalta írásba. Louis Michel külügyminiszter a képviselőházi vitában ennél kicsit tovább ment, és a korabeli belga kormány "cáfolhatatlan részfelelősségét" mondta ki a kongói kormányfő halálához vezető események sorában, és ezért sajnálkozását és bocsánatkérését fejezte ki a családnak és az ország népének.

Lumumbának a karzaton ülő fiai, akik ma középkorú férfiak, megköszönték ennek a beismerésnek a politikai bátorságát, de megjegyezték, hogy a korabeli Belgium engesztelhetetlenül harcolt Lumumba ellen, "célja politikai megsemmisítése volt, ami végül fizikai megsemmisítéséhez vezetett".

A mai belga külügyminiszter nagy erővel hangsúlyozta, hogy a feltárt dokumentumok szerint semmi sem mutatja, hogy a korabeli belga kormány követelte volna Lumumba likvidálását a kongóiaktól.

Mindamellett közismert tény, hogy a hivatalától megfosztott és fogságban tartott volt kormányfőt egy belga személyzetű repülőgép szállította a szakadár Katanga tartományba, amelynek vezetői már régen megfenyegették Lumumbát, hogy ha a kezükbe kerül, végeznek vele. Öt órával a gép Elisabethville-be érkezése után Lumumba halott volt.

Egy belga csendőr évtizedekkel később egy televíziós riportban beismerte, hogy ő személyesen oldotta fel savban a néhány nappal korábban kivégzett és sebtében eltemetett - majd néhány kongói katona részvételével exhumált - politikus holttestét, nehogy a sírja zarándokhellyé váljon. Ennél több bizonyossággal nem állítható.

A vizsgálat során viszont fény derült a korabeli belga kormány több tagjának, így Aspremont Lynden külügyminiszternek és Gaston Eyskens kormányfőnek a felelősségére.

Patrice Lumumba

Az is kiderült, hogy a drámai hónapokban Kongóban tartózkodó belga hivatalos személyek közül többen közvetlenül Baldvin királynak küldözgettek bizalmas jelentéseket. A király a jelek szerint tudott a Lumumba életére törő kongói lépésekről, de semmi módon nem tájékoztatta minisztereit.

Ludo de Witte flamand történész, aki pár éve elsőként tárta fel a Lumumba-gyilkosság sok ismeretlen részletét, most számos parlamenti képviselővel együtt úgy vélekedett, hogy a vizsgálatot a mai belga kormány lényegében gesztusnak szánta Laurent-Désiré Kabila volt kongói elnöknek, hogy felújítsa a kapcsolatokat a több mint egy évtizedes elhidegülés után.

Kabila tavalyi meggyilkolása után viszont a fia már meggyengült helyzetben vette át a hatalmat, és így a belga gesztusra sem volt annyira szükség, hogy a volt gyarmattartó a kiváltságos békeközvetítőként léphessen fel a Nagy Tavak térségének válságában.

A flamand történész szerint az ügy ezzel nincs lezárva: véleménye az, hogy Belgiumnak egy nagy középületet vagy sugárutat Lumumbáról kellene elneveznie, el kellene ismernie politikai felelősségét, és további történeti kutatásokkal kellene lerónia történelmi tartozását egykori gyarmata iránt.

László Balázs

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről