Klóncica: hát lehet nem szeretni?

Vágólapra másolva!
Az első macska előállítása nagyban befolyásolhatja a klónozáshoz való érzelmi hozzáállást - nagy, kerek, ártatlan szemeivel jó bemelegítés lehet az első klónozott csecsemő megpillantásához.
Vágólapra másolva!

Mint arról korábban beszámoltunk, amerikai kutatóknak először sikerült házimacskát klónozniuk. Az eredmény nem csupán tudományos szenzációnak számít - eddig hiába kísérleteztek ezzel a fajjal -, de alapvetően változtathatja meg sokak hozzáállását e nagy érzelmi viharokat keltő témához.

A világ első klónozott házimacskája, cc (copy cat)

A genetikai mama, Rainbow. Az ő petefészkeiből nyerték a DNS-forrásként szolgáló cumulus-sejteket

Texas A&M University

A kissé különös, cc (copy cat) névre hallgató macskaklón egy másik fontos tanulsággal is szolgál. Akik számára eddig nem volt nyilvánvaló - szerencsére már kevesen vannak ilyenek -, hogy egy klón csak genetikailag lesz megegyező "szülőjével" (vagyis a genetikai állományt nyújtó egyeddel), az most a saját szemével is meggyőződhet erről. Rainbow és cc szőrzete ugyanis eltérő, ami azzal magyarázható, hogy a macskák szőrzetszínének kialakulásában a genetikai alapok mellett szerephez jutnak a fejlődés során fellépő, véletlenszerű molekuláris hatások is.

A befogadó anya, Allie. Az ő méhébe ültették be azt az öt embriót, amelyből egy született meg: a képen hét hetes korában látható, fura nevű cc (copy cat)

Ha már egy testi tulajdonság esetében is ilyen szembeszökő lehet az eltérés, akkor nem kell bizonygatni, mennyivel inkább így van ez a "lelki" tulajdonságoknál (például az egyes személyiségjegyeknél). "A klónozás nem jelent feltámadást. Az embereknek meg kell ezt érteniük" - mondta Westhusin.

S. T.

Korábban az [origo]-ban:

Emberi embriók klónozással: hibás kísérlet
2001.11.26. A nagy hisztériát követően lassan helyükre kerülnek a dolgok: a vezető klónozási szakértők egyszerűen teljes csődnek értékelik egy amerikai cég klónozási eredményeit. Az eset mégis nagy jelentőséggel bírhat.

Az [origo] Klón-dosszéja
Az [origo] Klón-dossziéja a legfrissebb hírek mellett közérthető nyelven mutatja be a klónozás különféle típusait, rávilágít a biológiai és etikai problémákra, s feltárja a klónozás más kutatási területekkel való kapcsolatait. Az összeállításban részletes szavazás is szerepel, bővebb véleményét pedig levélben vagy a Fórumban mondhatja el. Meglepetésként pedig egy exkluzív interjút közlünk 2089-ből, amely egy hányatott sorsú klónnal készült.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről