Az illetékesek ugyanis a Svájci Szövetségi Egészségügyi Hivatal közlése szerint kiderítették és kísérletekkel bizonyították, hogy a keménytojást a hagyománnyal ellentétben nem kell, sőt nem is szabad leöblíteni hideg vízzel, mert ettől nem lesz könnyebb eltávolítani a héját, viszont gyorsabban romlik tőle a tojás.
A svájci tudósok szerint a héjában főtt tojás akkor tekintendő megfőttnek, ha a sárgája teljes egészében megszilárdul.
Ez akkor következik be, ha a tojás 9 percen át, illetve - ha hűtőszekrényből vettük ki -, 12 percig van forrásban lévő vízben. Ezt követően a tojás steril, és nyugodtan lehet fogyasztani.
Ám ha a főzés után a tojást nem tiszta, száraz helyen tartjuk, a porózus héjon át baktériumok kerülhetnek bele.
A hivatal által megrendelt vizsgálat kimutatta, hogy a hideg vizes öblítés problémákat okozhat, mert a vízben szinte mindig vannak baktériumok. Az ilyen öblítés után szobahőmérsékleten tartott tojásokban a kórokozók száma alig néhány nap múltán már meghaladja a megadott határértéket.
Ilyen esetekben "a tojásokat mind higiéniai-mikrobiológiai, mind érzékszervi szempontból - szaguk és színűk alapján - romlottnak kellett tekinteni" - állapították meg a szorgos tudósok, vagyis a tojások megrohadtak.
Ezzel szemben azok a tojások, amelyeket nem öblítettek le hideg vízzel, mikrobiológiai szempontból még hetek múltán is kifogástalanok voltak.
A héj eltávolításában nem mutatkozott eltérés a leöblített és az öblítetlen tojások között.
Végül a kutatók arra is rámutattak, hogy a szupermarketekben árult festett kemény tojások szobahőmérsékleten akár hónapokig eltarthatók. Ennek oka valószínűleg az, hogy ezeket a festés után lakkréteggel vonják be, ami megakadályozza a baktériumok behatolását.