A módszer előnye az, hogy laboratóriumban állítják elő a tápanyagot, és nem kell "piszkos munkával" lemészárolniuk élő állatokat - mondta Morris Benjamison, a NASA által finanszírozott kutatási terv biomérnöke.
Benjamison és társai haldarabokat (a halhús izomszöveteit tartalmazó részeit) merítettek el egy kádban, amely magas tápanyag- tartalmú folyadékot tartalmazott. Egy héten belül a haldarabok tömege 16 százalékkal növekedett.
De mi a helyzet az ízzel? Benjamison szűkszavú volt. Kollégái szerint "az ételnek valóban sült hal szaga volt, úgy is nézett ki, mint a sült hal - de odáig már senki sem ment, hogy meg is ízlelje".
A laboratóriumi kísérletekben - mint a "halnövesztésben" is - állandó tápanyagfolyadékként használták fel a tehenek még meg nem született magzatai véréből nyert tápanyagforrást. Ez a folyadék az emberre is terjesztheti a marhák agysorvadást okozó betegségét, a BSE-t.