Startolt a második űrturista

Vágólapra másolva!
Az afrikai kontinens első űrhajósa, Mark Shuttleworth öt éves kora óta szeretett volna eljutni a világűrbe. A 28 éves fokvárosi üzletembernek nem okozott gondot a 20 millió dolláros menetjegy megváltása.
Vágólapra másolva!

A tervek szerint, április 25-én közép-európai idő szerint 7 óra 27 perckor a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőteréről útnak indult a világűrbe a Szojuz TM-34 űrhajó, fedélzetén az űrturizmus történetének második fizető utasával, a dél-afrikai Mark Shuttleworth-szel. A start problémák nélkül zajlott. Az űrhajó közép-európai idő szerint 8 óra 35 sikeresen Föld körüli pályára állt, s várhatóan szombaton délelőtt, 9 óra 57 perckor érkezik meg a Nemzetközi Űrállomáshoz.Cikkünk a mostani repülés programja és háttérinformációi mellett betekintést ad az űrturizmus jelenlegi állásába.

A Szojuz TM-34 űrhajó legénysége (balról jobbra): Mark Shuttleworth, Jurij Gidzenko, Roberto Vittori

Shuttleworth alapos orvosi vizsgálatokon és kemény kiképzésen esett át

Jelöltként alapos űrhajóskiképzésen kellett részt vennie. Első lépésként végrehajtotta az űrrepülését lebonyolító cég, a Space Adventures űrhajós előminősítő programját. Ennek keretében MiG-25 és MiG-29 típusú repülőgépeken - természetesen csak utasként - nagy magasságú szuperszonikus repüléseken vett részt, súlytalansági teszteket hajtott végre, alapos orvosi vizsgálaton esett át és kiképzést kapott a Szojuz űrhajó szimulátorán. Shuttleworth már a Csillagvárosban végrehajtott űrhajóskiképzést is felejthetetlen élményként élte meg. Tavaly nyáron az űrrepüléshez szükséges összes, az előzőeknél alaposabb orvosi vizsgálatokat is elvégezték rajta, majd megkezdte az adott küldetésre történő célirányos űrhajós-felkészülést. Ezt április elejére fejezte be, majd múlt héten, április 19-én elutazott a start helyszínére, Bajkonurba.

Nagyon fontos különbség Tito tavalyi és Shuttleworth mostani repülése között, hogy a dél-afrikai milliomos nem csupán az űrrepülés élményét akarja élvezni, hanem a súlytalanság körülményei közt a fedélzeti kutatómunkába is be szeretne kapcsolódni. Nemcsak fizet tehát a repülésért, hanem dolgozik is közben, tehát a legénység teljes jogú tagja szeretne lenni, nem egyszerű utas.

A második űrturista már kutatómunkát is végez majd

Különösen nagy jelentősége van az egész afrikai kontinens számára az AIDS-szel kapcsolatos kutatásnak, hiszen az ENSZ főtitkárának az AIDS afrikai terjedésével foglalkozó különmegbízottja szerint 2001-ben Afrikában 2,3 millió ember halt meg HIV fertőzés következtében. Éppen Dél-Afrikában különösen súlyos a helyzet, hiszen ebben az országban tartják nyilván a legtöbb fertőzöttet, szám szerint 4,7 milliót, miközben évente 70 000 újszülött fertőzötten jön a világra.

Shuttleworth a Nemzetközi Űrállomás kommunikációs rendszereivel ismerkedik a NASA Johnson Űrközpontjában

Dennis Tito turistarepülésével összehasonlítva jelentős különbséget figyelhetünk meg az űrturista hazájának hozzáállásában is. Emlékeztetünk arra, hogy az USA állampolgár, sőt, egykori NASA mérnök Tito esetében éppen az Egyesült Államok hivatalos szervei igyekeztek akadály gördíteni a repülés útjába. Ezzel szemben Shuttleworth-t repülése alkalmából múlt héten levélben köszöntötte Jacob Zuma, a Dél-Afrikai Köztársaság alelnöke. Az alelnök levelében hangsúlyozta, hogy egész Dél-Afrika büszke leendő űrhajósára. Emlékeztette őt arra, hogy szerencsés hazatérését követően hazája számít arra, hogy tapasztalatait megosztja honfitársaival, ami ösztönzőleg fog hatni Dél-Afrika ifjúságára a természettudományok és a matematika tanulásában. "Mindvégig gondoljon arra, hogy lélekben Önnel vagyunk" - zárta sorait az alelnök.

Súlytalansági próba - repülés a nemzeti lobogóval

Shuttleworth szerződésének megkötése alkalmából, tavaly decemberben egyébként Eric Anderson, a Space Adventures elnök-vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy nagyon izgatottak Shuttleworth útját illetően, mert a második magán űrutas repülését cégük közreműködésének köszönhetően továbbiak fogják követni. Elmondta azt is, hogy a Space Adventures jelenleg az egyetlen olyan vállalkozás a piacon, amely teljes körű szolgáltatást nyújt az űrhajóssá válás felé vezető úton. Ebbe beletartoznak azok az elemenként is megvásárolható, előkészítő programok, amelyekkel Shuttleworth felkészítése is kezdődött, de a cég például VIP látogatásokat is szervezett Bajkonurba, a mostani űrhajóindítás élő megtekintésére. A cég következő űrturista-jelöltje egyébként - amint arról rovatunkban a közelmúltban hírt adtunk - Lance Bass, az ’N Sync nevű együttes énekese, aki minden idők legfiatalabb űrhajósa lehet. Októberi startja azonban egyelőre még nem biztos, mert az akkori egyetlen férőhelyért egy másik cég, a MirCorp jelöltjével kell versengenie, aki egy lengyel üzletember.

Both Előd

A második és a további űrturisták útjainak részleteire, illetve az űrturizmus fejlődésének alakulására rovatunkban később rendszeresen visszatérünk.

Ajánlat:

Space Adventures

Mark Shuttleworth honlapja

A Szojuz TM-34 űrhajó legénysége

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!