Elindult az Endeavour

Vágólapra másolva!
Háromszori halasztás után, szerdán este, hétfőnyi legénységével a fedélzetén, 11 naposra tervezett útjára indult az Egyesült Államokból az Endeavour űrrepülőgép.
Vágólapra másolva!

Az Endeavour úti célja a 16 ország összefogásával a kozmoszban épülő Nemzetközi Űrállomás, várhatóan pénteken ér oda. Az űrrepülő szállítja Föld körül keringő bázisra az ötödik állandó legénységet. A két orosz űrhajós és amerikai kolléganőjük mintegy 4 és fél hónapot fog dolgozni az űrállomáson. Az űrrepülőn összesen heten tartózkodnak, köztük egy francia űrhajós, Philippe Perrin.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA illetékesei háromszor halasztották el az indítást. Az űrrepülőgépet az eredeti tervek szerint csütörtök este kellett volna indítani, de akkor a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt leállították a visszaszámlálást. Pénteken hasonló okok miatt halasztották el a startot, a hétfői kilövésről pedig műszaki problémák miatt tettek le.

Az Endeavour most sikeresen pályára állt, és nyolc perccel kilövése után már 27 000 kilométer/órás sebességgel haladt célja felé, amely a kilövés pillanatában az Indiai-óceán fölött mintegy 386 kilométerre tartózkodott. Az űrrepülőgép asztronautái 11 naposra tervezett útjuk során külső szereléseket is elvégeznek a Nemzetközi Űrállomáson. Az Endeavourön tér majd haza a negyedik számú csapat három tagja, a tervek szerint június 17-én.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről