Apának lenni jobb

Vágólapra másolva!
Egy új vizsgálat megerősíti azt, amit az anyukák mindig is gyanítottak: apának lenni sokkal kellemesebb elfoglaltság, mint anyának. Egy angol tanulmány kimutatta, hogy a gyermek születése után az apák sokkal boldogabbak és közérzetük is jobb, mint a kismamáké.
Vágólapra másolva!

Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az utcán babakocsit tologató apák közismert felhőtlen mosolya.

A vizsgálat ennél persze nagyobb konkrétumokra támaszkodik. Kiszámolták például, hogy az újszülött az apját mindössze 616 óra alvástól fosztja meg. A mamával azonban már sokkal könyörtelenebb: neki 1968 óra alvásról kell lemondania csemetéje érdekében.

Az apáknak összességében 2000 órát kell feladniuk a szabadidejükből a gyermekük első 16 évében, míg az anyukáknak 3700-at.

Dr. Jonathan Scales pszichológus szerint: "A szülővé válás egészen másként hat a férfiakra és a nőkre. A nőknek ugyanis drasztikusan át kell szervezniük életüket és időbeosztásukat; régi állásuk gyakorlatilag megszűnik, és helyette egészen más típusú elvárásoknak kell megfelelniük. Ezzel szemben a férfiak megszokott napi beosztása alig változik."

Nicola Redwood tanárnő - aki éppen 13 hónapos kisfiával van gyesen - ezt mondja: "A gyerek mindent egészen más perspektívába helyezett. A férjem nem változott, hacsak nem annyiban, hogy még boldogabb... Hát, szerintem, neki sokkal könnyebb. Hazajön a munkából és játszik Billyvel, míg én a mosással bajlódom, majd elkészítem a vacsorát."

"Steve megtesz mindent, rengeteget segít. Azt hiszem, nélküle már feladtam volna. De úgy látom, neki mégis könnyebb. És bár egyikünk sem megy el hazulról túl gyakran, ő akár egyedül is kimaradhat."

Oliver James pszichológus szerint: "A közvélekedéssel ellentétben, a férfiak sokkal nagyobb örömüket lelik az apaságban, különösen abban az időszakban, amikor a gyerek beszélni kezd. A gyermek visszahozza a férfiak régen eltemetett, de valaha önfeledt, gyermeki énjét. És ez az öröm egészen más, mint amiben manapság a legtöbb férfinak a munkája során része lenne."

"Másrészt a nőknek nagy valószínűséggel hiányzik a munkájuk. És nem elsősorban a pénz, hanem a társas kapcsolatok miatt. A férfiak sokkal kevésbé engedik el magukat a munkahelyükön. A munka számukra gyakran egyenlő a stresszel és az idegességgel."

Egy védőnő szerint: "40 évvel ezelőtt szinte csak nőkkel tartottuk a kapcsolatot. Manapság azonban egyre több apával van dilgunk. Szemmel láthatóan élvezik az apaságot."

Az új apukák azonban mégis csalódottak ebben-abban. Majdnem 2/5-öd részük elégedetlen a csökkent családi jövedelem miatt. Ugyanennyien rosszul élik meg a társadalmi életükben bekövetkezett változásokat. De tíz nőből hét számolt be elégedetlenségéről a szociális kapcsolatok vonatkozásában.

A kutatók meggyőződése szerint a nők nagyobb szerepet játszanak a családi élet megszervezésében, s ezért nem örülnek annyira, ha anyák lesznek.

A kutatók azt is megerősítik, hogy az idősebb apák háromszor olyan jól érzik magukat apaszerepben, mint a fiatalok.

A vizsgálatot a brit Future Foundation 10 éves kutatás alapján végezte.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!