Vágólapra másolva!
Szerencsésen visszatért szerdán a Nemzetközi Űrállomásról az Endeavour űrrepülőgép, fedélzetén azzal a három asztronautával, aki az elmúlt fél évet az űrbázison töltötte.
Vágólapra másolva!

Az űrrepülőnek eredetileg hétfőn kellett volna földet érnie a floridai Kennedy űrközponton, a rossz időjárási viszonyok azonban mind kedden, mind szerdán megakadályozták az ismételt kísérleteket, így az irányítók a kaliforniai Edwards légi támaszpontot jelölték meg a landolás helyszínéül. Az Endeavour így szerdán biztonságosan földet ért az Egyesült Államok nyugati oldalán, a Mojave sivatagban. A családtagok még nem láthatták az űrhajósókat, mivel mintegy 3500 kilométerrel arrébb, Floridában vártak rájuk.

A három közül a két amerikai asztronauta, Carl Waltz és Daniel Bursch amerikai csúcsot döntött: ők a leghosszabb (196 nap) időt az űrben töltött amerikaiak jelenleg. Ez idő alatt mintegy 130 millió kilométert utaztak, az űrbázison élve 3100 alkalommal kerülték meg a Földet. A világcsúcstartó Valerij Poljakov 1995-ben beállított rekordját azonban meg sem közelítették: az orosz űrhajós 438 napot töltött a Mir fedélzetén az űrben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről