A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Nem új hold, csak egy óriásrakéta

Vágólapra másolva!
Egy Apolló-űrhajó elveszett rakétafokozata lehet a rejtélyes Föld körüli objektum.
Vágólapra másolva!

Amint arról már korábban hírt adtunk, egy arizonai amatőrcsillagász, Bill Yeung szeptember 3-án egy a Földhöz közeli objektumot figyelt meg.

Forrás: ORIGO
Az Apollo-11 a Saturn-V tetején NASA

A J002E2 jelzéssel ellátott objektum megosztotta a tudósokat, s többen azon a véleményen voltak, hogy a Föld egy kisbolygót fogott be, s újabb természetes eredetű kísérőre tett szert.

A J002E2-ről most bebizonyosodott, hogy nem más, mint az Apollo-program egyik Saturn-V-ös óriásrakétájának egyik fokozata, amely 1969-ben startolt. A rakétát utoljára 1971. márciusában látták, amikor letért 43 naposra nyúlt Föld-körüli pályájáról, nyilatkozta Paul Chodas, a NASA szakértője.

Az immár J002E3 nevet viselő objektum addig 9-szer vagy 10-szer kerülte meg a Földet, majd Nap körüli pályára állt. Az átállás valószínűleg az L1-es Lagrange-pontnál történt, ahol a Föld és a Nap gravitációja közel egyenlő erővel hat.

"Most már biztosan tudjuk, hogy a rakéta 1971. márciusában hagyta el a Föld-körüli pályáját és azt is, hogy jövő júniusban újra elhagyja majd." A J002E3 tehát csak átmeneti látogató.

Annak az esélye, hogy a rakéta akár bolygónkkal, akár a Holddal ütközzön, kevesebb mint 1 százalék, s ha mégis így történne, kis termete miatt csak csekély kárt okozna.

Amennyiben a NASA szakértői mégis tévednek, az objektum esetleg egyike lehet korábbi holdkompokat borító burkolatoknak, de lehet olyan amerikai, esetleg szovjet rakétafokozat is, amely nem szállított űrhajót.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!