Sikerrel próbálták ki a mágneses kemoterápiát

Vágólapra másolva!
Egy frankfurti klinikán egy operálhatatlan 64 éves asszonynál igen jó eredménnyel alkalmazták - Európában első ízben - az úgynevezett mágneses kemoterápiát.
Vágólapra másolva!

A májrák diagnosztizálása sok ember számára még ma is a halálos ítélettel egyenlő. Azoknak, akiknek daganatát műtéti úton eltávolították, öt év elteltével csupán ötven százaléka van még életben. A májrákban szenvedőknek nem egészen 30 százalékánál jöhet egyáltalán számításba operáció, a többi páciensnél a kemoterápiás kezelésekre kell hagyatkozni.

A mágneses kemoterápiának nevezett új eljárás lényege, hogy katéterrel kemoterápiás hatóanyagokat juttatnak be azokba a véredényekbe, amelyek a májban kifejlődött rákos daganatot táplálják. A hatóanyag-molekulákhoz mikroszkopikus méretű mágnesezhető szemcsék vannak kapcsolva. Az infúzió után az orvosok a tumor környékén, de a testen kívül mágneses teret hoznak létre. A mágneses tér hatására a szemcsék - ezáltal pedig a kemoterápiás szer molekulái - nagyobb hatékonysággal lépnek be a véredényekből a tumor területére.

Az eljárás azzal az előnnyel is jár, hogy alacsonyabban tartható az adagolt gyógyszerek összmennyisége, ami által csökkennek a nem kívánt mellékhatások.

Az orvosok remélik, hogy a mágneses kemoterápia segítségével az elkövetkező években jelentősen növelhető lesz a rosszindulatú májdaganatokban szenvedő páciensek túlélési esélye. Az új eljárással első ízben kezelt asszony Hepatitis-C vírusfertőzés következtében betegedett meg rákban. A klinika orvosai szerint a 64 éves asszony a kezelés után panaszmentes volt és hat óra múlva hazaengedték a kórházból. Kezelése további időszakában még számos vizsgálat elvégzésére lesz majd szükség - írja az MTI.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!