A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
19:00KézilabdaMagyarország-Franciaország

Kitűnő eredmények egy új rákgyógyszertől

Vágólapra másolva!
Egy új kísérleti gyógyszer több különböző ráktípus esetében is több mint felére csökkentette a daganat méretét. Az eredmény komoly izgalomra ad okot, mivel még csak a klinikai próbák első fázisában tartanak a vizsgálatok, és végstádiumban lévő betegeken próbálták ki az új szert.
Vágólapra másolva!
Early Clinical Trials Show That Novel Experimental Drug Shrinks Tumors In Patients With Various Types of Cancer:http://www.csmc.edu/newsmedia/images/Prostate-2C4-ASCO2003.pdftovábbi információk angol nyelven (pdf)

Ahogy a kutatók egyre többet tudnak meg a rák fejlődéséről, olyan újabb és újabb hatóanyagokat fejlesztenek ki, amelyek kifejezetten a tumorsejteket veszik célba, de nem befolyásolják az egészséges sejtek működését. E célzott daganatterápiás, kevés mellékhatással járó eljárások egyik módja a tumorsejtek közötti kommunikáció blokkolása - olyan jelátviteli folyamatok gátlása, amelyek a tumorsejtek növekedését és osztódását szabályozzák.

A kaliforniai Cedars-Sinai Medical Center kutatói nagyszerű eredményről számoltak be az amerikai klinikai onkológusok éves találkozóján. Az általuk alkalmazott, kísérleti fázisban lévő gyógyszert - 2C4 kódjelzéssel, de ezen az oldalon feltüntetjük a kereskedelmi forgalomhoz szánt nevet is - egyelőre a klinikai próbák első fázisában alkalmazták, ahol a cél a biztonságosság tesztelése volt. Ennek ellenére máris kiderült, hogy az új szer hatékonyan csökkentette a daganatok méretét több, teljesen eltérő ráktípus esetében is.

David Agus professzor, az eredményekről írt beszámoló első szerzője szerint ez arra utal, hogy a 2C4 azokat a növekedésszabályzó jelátviteli folyamatokat gátolja, amelyek számos daganattípus esetében azonosak lehetnek.

A Genentech Inc. Cég által kifejlesztett 2C4 ún. monoklonális antitesteket tartalmaz, amelyek fokozottabb aktivitásra serkentik a szervezet immunrendszerét kórokozók vagy kóros sejtek ellen. Ezek az antitestek olyan fehérjemolekulákat támadnak, amely a tumorsejtek felszínén helyezkednek el, és növekedési faktorok (a tumorsejt osztódásához szükséges molekulák) fogadására alkalmasak. Már a laboratóriumi vizsgálatok során kiderült, hogy a 2C4 egy adott fehérjehálózat egészében képes blokkolni a jelátviteli folyamatokat, emlő- és prosztatarákos kísérleti modellállatok (egerek) esetében.

E felismerés alapján kezdték meg a klinikai próbákat 21 olyan beteggel, akik különféle ráktípusok (emlő-, prosztata-, tüdő-, petefészek-, bél-, hasnyálmirigy- és kötőszöveti rák) előrehaladott fázisában vannak.

A betegek háromhetente infúzióban kapták a 2C4-et, a dózis 0,5-15 milligramm/testsúly-kilogramm között változott. 19 beteg legalább két kezelést kapott, míg ketten betegségük előrehaladott állapota miatt meghaltak a kezelés alatt.

A betegek 42%-a (azaz 8 beteg) reagált a kezelésre: vagy úgy, hogy daganataik mérete több mint 50%-kal zsugorodott, vagy úgy, hogy átmenetileg megállt a növekedésük. Öt beteg állapota (három prosztata-, egy tüdő- és egy petefészekrákos páciens) legalább három hónapra stabilizálódott két kezelés után. Három betegnél pedig (egy petefészek-, egy prosztata- és egy hasnyálmirigyrákos páciens) részleges gyógyulást értek el, s közülük kettőnél (petefészek- és hasnyálmirigyrák) ez az állapot egyelőre fenn is maradt. Az eredmény azért nagyszerű, mert ezek a betegek valóban előrehaladott fázisban vannak, és más kezelési módszer már nem jöhet szóba esetükben.

A klinikai próbák második fázisa idén májusban kezdődik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!