Kövérség-robbanás várható

Vágólapra másolva!
A kövérség mára nem pusztán egyéni probléma. A világon mintegy 250 millió embert sújtó "járvánnyá" nőtte ki magát, amely egyre terjed, s a neheze még csak most következik - hívták föl a figyelmet a problémára egy most zajló nemzetközi konferencián.
Vágólapra másolva!

A kép ma koránt sem hasonlít arra, ami az elhízás problémáját korábban jellemezte. "A mai fiatalabb generációk felnőtt korukra ugyanis a mai felnőtteknél lényegesen kövérebbek lesznek, s ez nem mutatja a jövőt túlzottan rózsásnak" - nyilatkozta egy interjúban dr. Michael Fogelholm, az Elhízás 12. Európai Kongresszusán (12th European Congress on Obesity) Helsinkiben.

A tizenévesek körében a kövérség ma már sokkal nagyobb ütemben nő, mint a középkorúak között, ennek oka pedig a magas zsírtartalmú gyorsételek, a televízió, illetve a számítógép előtt eltöltött órák, évek, azaz a mozgásszegény életmód - magyarázza a professzor. "A mai elhízott felnőttek többsége gyermekkorában még nem volt túlsúlyos. Felesleges kilóikat általában 25-30 éves koruk után szedték fel. Ma viszont egyre több olyan esetet látunk, amikor az elhízás már 10-15 évesen bekövetkezik."

A túlsúlyosság és a kövérség azon kívül, hogy esztétikai és életviteli problémákkal jár, igen komoly veszélyeket rejt az egészségre nézve: cukorbetegséghez, szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet, sőt növeli egyes daganatok kialakulásának kockázatát. Az Egyesült Államokban, ahol a felnőtt népesség több mint fele elhízott vagy kövér, évi 93 millió dollárba kerül a betegség orvosi kezelése. Egyes fejlődő országokban az elhízottak a felnőtt lakosság 2%-át teszik ki, míg néhány csendes-óceáni szigeten ez az arány eléri a 80%-ot. A fejlett nyugati országokban a felnőtt lakosság 20 százaléka túlsúlyos vagy kövér.

A helsinki konferencia mintegy 1500 orvos, táplálkozásszakértő, kutató és genetikus részvételével zajlik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről