Programozott öngyilkosság párzás után

Vágólapra másolva!
A hím fekete-sárga kerti pókoknak (Argiope aurantia) párzás után leáll a szívük.
Vágólapra másolva!

A fekete-sárga kerti pókok (Argiope aurantia) hím példányai néhány másodperccel azután, hogy spermájukat a nőstény testébe juttatták, megdermednek, majd 15 perc múlva elpusztulnak - számoltak be megfigyeléseikről Matthias Foellmer és Daphne Fairbairn, a University of California munkatársai.

A hím Argiope aurantianak két párzószerve van, amelyeket egymás után vezet a nősténybe. Amikor a második is bent van, az állatokon visszafordíthatatlan és drámai változás megy végbe: "hirtelen mozdulatlanságba dermednek, 'halott testtartásba' kuporodnak, azaz lábaikat testük alá gyűrik. Így maradnak egészen addig, amíg - kb. 15 perc múlva - leáll a szívverésük."

A pók - mielőtt elpusztulna - valamit még örökül hagy "özvegyének": élettelen testét és nemi szervét, amelytől a nőstény hosszú percekig nem tud szabadulni. Ezzel a halott "férj" megakadályozza, hogy a nőstény más hímmel párosodjon - így a megtermékenyítés kritikus pillanatait (a párzás után kb. 10-20 perc) semmi sem zavarhatja meg. "A halott test olyan szívósan 'kapaszkodik', hogy noha más hímek miden erejüket összeszedve próbálják elődjüket eltüntetni az útból - ez csak ritkán sikerül."

A pókoknál nem ritka, hogy a párosodás a hím halálával ér véget; de még önmagában párosodásra alkalmas nőstényt találni is "emberpróbáló" feladat.

A szexuális kannibalizmus is szintén a pókok világában elterjedt, de az sem ritka, hogy a párosodásban kimerült hímek már csak arra képesek, hogy arrébb vánszorogva kimúljanak. Mindazonáltal kevés olyan pókfaj létezik, amelynél a hím védekezés nélkül hagyná magát felfalni.

A fekete-sárga kerti pókok esetében kimutatták, hogy a hímek párzás közben a nőstény "közreműködése" nélkül is elpusztulnak. Hirtelen haláluk genetikailag programozott és a párzás idézi azt elő.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!