Ízelítő a Delta július 6-i adásából

Vágólapra másolva!
A Maja civilizációt kipusztító aszálykárról, a lélek tükréről és a föld alatti áruszállításról.
Vágólapra másolva!

Gyógyulási esély cukorbetegeknek - transzplantációs tervek, Szegeden
A hasnyálmirigyben található Langerhans-szigetek átültetése inzulin-injekció mentes életet jelenthet az I. típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknek. Ehhez meg kell oldani az inzulin-termelő sejtek életben tartását és tökéletes tisztítását. Szegeden nemrégiben készült el a feladat megoldására alkalmas laboratórium. Még négy-öt próbára van szükség, és várhatóan ősszel kezdődhetnek meg a transzplantációk, amellyel gyógyíthatók.

A történelem legnagyobb aszálykára: kihalt a Maja civilizáció
Egy nemzetközi kutatócsoport szerint a klímaváltozás okozta a fejlett civilizáció eltűnését. Az 1200 évvel ezelőtt uralkodó éghajlatot, tengeri üledékmintákból határozták meg, amelynek titánuim tartalmából, a lehullott csapadékmennyiségre lehet következtetni. Az adatok szerint majdnem száz év leforgása alatt három, összesen tizenöt évig tartó aszály sújtotta a maják birodalmát, amely a 12 milliós lakosság kihalásához vezetett.

Teher-metró Moszkvában - a föld alatti áruszállítás lehetőségei
A közlekedést akadályozó áruszállító teherautók minden nagyvárosban káoszt okoznak. A bochumi egyetem kutatói földalatti járatokba terelnék a teherforgalmat. Automatikus irányítású egy méter hosszú „kapszulákba” csomagolnák az árut, tehermentesítve a felszini forgalmat,. A prototípust nemrégiben mutatták be Moszkvában.

"Szemembe nézz, szívembe láss!"
Az örökzöld sláger igazságát pszichológusok is vizsgálják, a szemmozgások elemzésével. A magyar kutatók olyan számítógépes programokat fejlesztettek ki, amelyek megmutatják: mit és hogyan pásztáz a tekintet egy másik arcon. A baba-kori tanulás e téren is meghatározó.

Delta vagy tölcsér - torkolatok a terepasztalon:
A folyók felszínformáló tevékenységét t modellezik a Debreceni Egyetem természetföldrajzi tanszékének hatalmas terepasztalán. Így a valóságban több ezer évig tartó folyamatok rövid idő alatt játszódhatnak le a szemünk előtt. Megfigyelhetjük például azt is, hogy a tengert elérő folyók, hordalékuk lerakásával, hogyan alakítják ki delta-torkolatukat.

Delta

mtv, vasárnap, 12:40

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!