Kimerülőben a földi vízkészlet

Vágólapra másolva!
Kimerülőben vannak a föld halászvizei, némelyek pedig elérték a biológiai teljesítőképességük határát, miközben bolygónkon minden hatodik ember élete függ a halászattól.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTIA vízhiány mind nagyobb méreteket ölt világszerte. Ugyanakkor száz ember közül negyvenegy él veszélyeztetett vízbázison. Közvetlenül az erdőktől függ 350 millió ember túlélése, ám 46 százalékkal csökkentek az erdőterületek a mezőgazdasági művelés előtti időktől kezdve. Földünk népességének csaknem a fele napi 2 dollárnál (!) kisebb összegből él.

Az adatok a A világ erőforrásai 2002-2004. Döntések a Földért című tanulmányból valók, melyet a napokban adott ki az UNDP (ENSZ Fejlesztési Program). Az UNEP (ENSZ Környezetvédelmi Program) a Világbank és A Világ Erőforrásai Intézet (WRI). A tanulmány elkészítésében közreműködött az Európai Unió, a Természetvédelmi Világunió (IUCN) és hazánk mellett hozzájárult még Anglia, Chile, Mexikó, Olaszország, Svédország és Uganda.

A Világ Erőforrásai 2002-2004 egy kétévenként megjelenő sorozat 10. kötete, amelyben a szerzők sürgős változtatásokat követelnek a természetet és a környezetet, azok erőtartalékait érintő minden alapvető döntésben, hogy feltartóztathassák az emberiség létét fenyegető, gyorsuló romlást. Felszólítják a kormányokat, hogy a döntések előkészítésébe vonják be a civil társadalom képviselőit és biztosítsák az információkhoz való hozzáférést. A döntéshozatal és a hatalom gyakorlásának demokratizálása a legjobb eszköz arra, hogy jobb és hatékonyabb legyen az irányítás, hogy helyreállítsák a megbomlott környezeti egyensúlyt, egészségesebb, biztonságosabb környezetet teremtsenek az emberiség számára - állítja a tanulmány.

Greenfo

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről