Nagy siker az ebola elleni küzdelemben

Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók gyorsan ható vakcinát fejlesztettek ki az ebolavírus ellen, amely véleményük szerint alkalmas lehet a betegség kitöréseinek kordában tartására.
Vágólapra másolva!

Amerikai kutatók egyetlen injekció beadásával védettséget értek el a halálos vírus ellen makákó majmokban, mindössze négy hét alatt. A korábbi vakcinációs eljárások hat hónap alatt, kombinált kezeléssel érték el az immunitás kialakulását a kísérleti állatokban.

Az ebola - amely néhány évente üti fel a fejét Afrikában - súlyos és kezelhetetlen vérzéses lázat okoz, amelybe a betegek kb. 90%-a belehal. A fertőzés igen gyorsan terjed. Amennyiben az eljárás az ember esetében is megfelelően működik, segítségével megállíthatóvá válnak a járványok gyors kitörései - mondja Gary Nabel kutató, a Nature brit tudományos hetilapban megjelent cikk első szerzője. A legtöbb vakcina csak hosszú távú megelőzésre alkalmas, mivel lassan hat (kivételt képez a himlő elleni védőoltás).

Ebola linkgyűjteményhttp://vizsla.origo.hu/katalogus/tudomany/termeszettudomany/elettudomanyok/orvostudomany/betegsegek/fertozo_betegsegek/Ebola/

A vakcina előállításához az ebolavírus genetikai anyagának egy töredékét egy ún. adenovírus (közönséges meghűlést okozó vírus) módosított változatába építették be. Az adenovírus igen erőteljes immunválaszt váltott ki a kísérleti állatokban, amelyek immunrendszere megtanulta felismerni a beépített ebola-gén által kódolt fehérjét is. A makákók 28 nap alatt immunitást fejlesztettek ki az ebolával szemben, s ez a rövid idő valóban meglepte a kutatókat is, akik most azt vizsgálják, milyen hosszú ideig tart a védettség.

További problémákat is meg kell oldani. Az emberek egy részében az alkalmazott adenovírussal szemben ellenanyagok vannak, amelyek elpusztítják a vírusokat, mielőtt azok képesek lennének a sejtekkel legyártatni az ebola fehérjéjét. Ezért az adenovíruson további módosításokat kell majd végezni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről