Kutatók azt találták, hogy a tejcsokoládé fogyasztása csak minimális hatással van a vér antioxidánsszintjére, s ugyanez a helyzet akkor, ha fekete csokoládé mellé tejterméket fogyasztunk. Habár ennek pontos okát még nem tárták fel, a szakemberek azt feltételezik, hogy a tej meggátolja a fekete csokoládéban lévő antioxidánsok beépülését.
A tanulmány 12 önkéntesen elvégzett vizsgálatra épül, akik először 100 gramm fekete csokoládét ettek magában, majd ugyanezt megtették úgy, hogy az édességhez tejet ittak, harmadjára pedig 200 gramm tejcsokoládét fogyasztottak. A próbák különböző napokon történtek.
A csokifogyasztás után egy órával elvégzett vérvizsgálatok kimutatták, hogy fekete csokoládé fogyasztása után jelentősen megnőtt a megfigyeltek vérének antioxidánsszintje, beleértve az epikatechin nevő flavonoidot, két hét elteltével pedig szisztolés vérnyomásuk átlagosan 5 ponttal lett alacsonyabb - számolt be kutatási eredményeiről dr. Mauro Serafini, a római nemzeti táplálkozáskutatási központ munkatársa. Mindezzel ellentétesen tejcsokoládé, illetve tejjel fogyasztott fekete csokoládé fogyasztását követően nem mértek jelentős antioxidánsszint-változást.
Alan Crozier, a University of Glasgow munkatársa, a tanulmány társszerzője ugyanakkor óva inti azokat, akik e hír hallatán falni kezdenék a fekete csokoládét. A fekete csemege ugyanis jelentős mennyiségű zsírt és cukrot tartalmaz, túlzott fogyasztása tehát a legkevésbé sem kedvez a szív- és érrendszeri megbetegedések kivédésének. "Ne higgye senki, hogy napi öt-hat szelet csokoládé elfogyasztásával bármivel is közelebb kerülhet egészsége megőrzéséhez."