A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Ősi folyót találtak Toronto alatt

Vágólapra másolva!
Ősi folyó folydogál évenként egycentis tempóval a kanadai nagyváros, Toronto alatt. A jégkorszakban kialakult föld alatti folyamról a város 4,5 millió lakója eddig mit sem tudott.
Vágólapra másolva!

A titokra véletlenül derült fény: néhány héttel ezelőtt az Ontario-tó közelében fekvő városi parkban, a High Parkban munkások két artézi kutat fúrtak, és az egyikből olyan erővel tört fel a víz, mintha egy vízcsatornát lékeltek volna meg. A vízsugár 4-5 méteres magasságba lövellt fel, és mire sikerült megfékezni, addigra a másik kút fakadt fel hasonlóképpen.

Szakértők bevonásával a vizsgálat kiderítette, hogy a fúrások vélhetően a régóta sejtett, de eddig meg nem talált ősi Lőrinc-folyót lelték meg a föld alatt.

Bill Snodgrass mérnök, Toronto talajvízügyi felelőse szerint már vagy száz éve keresik a folyót. A század elején tudósok megállapították, hogy a város alatt húzódik egy betemetett folyamvölgy. A mostani fúrások alkalmával közel 40 méteres mélységben érték el a keményebb kőzetréteget, efölött mintegy 8-9 méter vastag kavicsréteget azonosítottak, amelyen át most is szivárog az ősi folyó. A víz hihetetlen lassúsággal áramlik a kőzetben: évente egy centimétert halad előre.

Feltételezések szerint a víz a Torontótól 150 kilométerre északra fekvő Georgian-öböl környékéről ered, és a nagyvárosnál ömlik a föld alatt az Ontario-tóba. A föld mélyén húzódó folyó vize iható, de vasízű. A Reuters hírügynökség értesülései szerint Toronto városa a jövőben sem ebből a forrásból akarja megoldani ivóvízproblémáit.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!