A nyilván millióknak fejtörést és álmatlan éjszakákat okozó talány oka: hűtés közben eltérő módon deformálódnak a keksz külső és belső rétegei, s ez azután feszültségekhez, szakadásokhoz és törésekhez vezet.
Quasim Saleem, Loughborough egyetemének fizika szakos tanára és társai lézersugarakkal vizsgáltak töredező kekszeket. Az egyetem ezzel kapcsolatos közleménye megállapítja, hogy a kutatócsoport egyáltalán nem végzett felesleges munkát. Gyakori eset ugyanis, hogy felbontáskor a csomagban található keksz-törmeléket a csomagolás vagy a szállítás során elkövetett súlyos hibának tudja be a fogyasztó. Ez azonban - legalábbis az esetek bizonyos százalékában - igazságtalan vélekedés, mivel a lézersugaras vizsgálat hajszálvékony repedéseket állapított meg a csomagolt kekszekben.
Kiderült továbbá, hogy a keksz külső felülete hűtés közben nedvességet szív fel a környező levegőből és ezáltal az egyes rétegek pereme valamelyest kitágul. A belső rétegek viszont ezzel éppen ellentétes változáson mennek át, ott ugyanis hűtés közben eltűnik a nedvesség és ezért a keksz közepe zsugorodik. Ezáltal feszültség keletkezik a két réteg között, ami azután vékony repedéseket okozhat, vagy akár a keksz teljes széttöredezésére vezethet.
Igaz ugyan, hogy a gyártók minőségi ellenőrzéssel sem lennének képesek kiszűrni az így deformálódott kekszeket, a kutatás eredménye azonban segítheti az előállítókat abban, hogy a jövőben pontosabban szabályozzák a nedvességet a keksz hűtése közben és ezáltal megkíméljék az árut a károsodástól.
A csomagolt kekszek töredezésének okairól beszámoló tanulmány a Measurement Science and Technology szakfolyóirat októberi számában jelenik meg.