A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Fertőzésveszély a Marson

Vágólapra másolva!
A japán Nozomi űrszonda megfertőzheti a Marsot, mivel ha továbbra is a jelenlegi pályáján marad, akkor december 14-én becsapódik a bolygóba - állítja egy japán napilap.
Vágólapra másolva!

Japán egyik vezető hírújsága, a Jomiuri Shimbun szerint a betegeskedő Nozomi, Japán első Mars-szondája becsapódik a vörös bolygóba, amennyiben nem sikerül a pályáját megváltoztatni. A frissen megalakult Japán Űrkutatási Ügynökség, a JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency) szakemberei már dolgoznak azon, hogy elkerüljék az ütközést.

A 200 millió USD összköltségű küldetés már semmiképp sem teljesítheti a céljait. Egyetlen feladata maradt: elkerülni a Mars esetleges bioszférájának megfertőzését a járművön levő földi mikrobákkal. Miután a Nozomi csupán egy keringő egység lett volna, a fertőtlenítése - összehasonlítva a washingtoni National Academy of Sciences által előírt és a brit Beagle 2-n, illetve az amerikaiak két roverén elvégzett fertőtlenítéssel összehasonlítva -, gyakorlatilag a nullával egyenlő.

A Nozomit 1998-ban bocsátották fel, és 1999 októberében kellett volna elérnie a Marsot, de ez műszaki okok miatt nem sikerült. A folyamatos meghibásodások további késéshez vezettek, így a Mars elérésének időpontja idén decemberre módosult.

A fenti hírre reagálva a JAXA november 20-án tájékoztatást adott a Nozomi aktuális állapotáról. A közlemény egyik híre, hogy a mérnökök jelenleg is dolgoznak az űrszonda hibás egységeinek megjavításán. A tervek szerint december 10-ére eldől, hogy mit sikerült tenniük a Nozomi megmentése érdekében. A japán űrügynökség szerint valóban fennáll az elméleti lehetősége, hogy a Nozomi becsapódik a Mars felszínébe, ám ennek a valószínűsége a pályaszámítások pontosságának következtében hozzávetőlegesen csak egy százalék.

További információk az Űrvilág űrkutatási hírportálon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!