Egy éve zuhant le a Columbia űrrepülőgép

Vágólapra másolva!
Harangzúgással és gyászünnepélyekkel emlékeztek meg január 31-én az Egyesült Államokban a Columbia űrrepülőgép egy évvel ezelőtti szerencsétlenségében elhunyt hét űrhajósáról.
Vágólapra másolva!

A Columbia 2003. február elsején, a Földre való visszatérés közben az Egyesült Államok Texas állama fölött darabjaira hullott. A fedélzeten lévő hét űrhajós életét vesztette. A megmaradt roncsdarabok többsége Texas területén hullott le. Az állam keleti részének számos településén vasárnap helyi idő szerint 8 óra 16 perckor (közép-európai idő szerint 15 óra 16 perckor) megszólaltak a harangok, abban az időpontban, amikor a Columbiának egy évvel ezelőtt le kellett volna szállnia Floridában.

A NASA a floridai Cape Canaveral Kennedy űrközpontjában és a texasi Houston Johnson űrközpontjában tartott megemlékezéseket. A Nemzetközi Űrállomás jelenlegi, kéttagú legénysége is megemlékezett a Columbia tragikus körülmények között elhunyt űrhajósairól, Rick Husband parancsnokról és a személyzet tagjairól - William McCoolról, Michael Andersonról, Kalpana Chawláról, Dave Brownról, Laurel Clarkról és Ilan Ramón izraeli asztronautáról. Az amerikai Michael Foale és az orosz Alekszandr Kaleri videoüzenetben tisztelgett kollégái emléke előtt.

A houstoni központban a NASA ezer munkatársa vett részt az emlékünnepségen. Jefferson Howell, a Johnson űrközpont vezetője hangsúlyozta, hogy az egy évvel ezelőtti tragédia nyomán a NASA még eltökéltebbé vált a világűr kutatásában. Mint mondta, "a Columbia személyzete is ezt várná el tőlünk, emlékük megsértése lenne, ha feladnánk céljainkat".

Mint emlékezetes, a tragédiát követően egy független bizottság vizsgálta a Columbia szerencsétlenségének okait. A végső vizsgálati jelentés szerint már a 2003. január 16-i indulás közben levált a fő hajtóanyagtartály szigetelésének egy kisebb darabja, lyukat ütve az űrrepülőgép bal szárnyán. Ez a sérülés vált utóbb végzetessé.

A NASA azóta szünetelteti az emberes űrrepüléseket. Az űrrepülőgép-program a jelenlegi tervek szerint idén szeptemberben indulhat újra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről