A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Fejsérülés és depresszió

Vágólapra másolva!
A fejsérülést szenvedők a későbbiekben másoknál hajlamosabbak a depresszióra - állítják amerikai kutatók.
Vágólapra másolva!

Amerikai kutatók kimutatták, hogy a fejsérülést szenvedett páciensek mintegy 30 százaléka a sérülést követő egy éven belül depresszió jeleit mutatja - áll az Archives of General Psychiatry című szakfolyóiratban.

A súlyos depressziós rohamokkal küzdő páciensek agyának fizikai szerkezetében az egészségesekhez képest eltérések mutatkoztak, de az orvosok egyelőre nem értik, milyen módon okoz változásokat a hangulatban és a viselkedésben egy agysérülés. Mindazonáltal tény, hogy sok olyan ember, aki fejsérülést szenvedett, ingerlékenyebbé vált, szorongásokkal küzdött, agresszív lett, vagy teljes depresszióba esett.

Iowa Cityben 91 olyan beteget vizsgáltak, akik korábban agysérülésen estek át. Kontrollként 27 olyan lábadozót szolgált, akik sérülésüket nem fejükön szerezték. Néhányukat havonta vizsgálták meg annak a megállapítására, hogy nincs-e valamilyen mentális problémájuk.

A fejsérülésesek 33 százalékánál diagnosztizáltak nagyobb depresszív hajlandóságot a sérülés utáni első év folyamán. Közülük sokan szorongásos tüneteket mutattak, és 56 százalékuk agresszíven viselkedett. Megállapították, hogy a depresszió valószínűsége szignifikánsan nagyobb a fejsérüléseseknél, mint azoknál a betegeknél, akik másfajta sérülést szenvedtek.

A további vizsgálat 900 egyéb agysérülést szenvedett páciens esetében mutatta ki, hogy a súlyos, vagy mérsékelten súlyos agysérülést szenvedők fele szenvedett a sérülést követő évben valamilyen pszichiátriai betegségben, míg az egyéb sérültek közül ötből mindössze egy küzdött pszichiátriai problémákkal.

Dr. Huw Williams, az Exeteri Egyetemen munkatársa elmondta, hogy az orvosok egyre inkább tudatában vannak a fejsérüléses betegek mentális problémáinak, amelyek a sérülés gyógyulása után is jelentkeznek. "Ez alátámasztja más, a depresszió és a fejsérülések összefüggéseiről végzett más vizsgálatok eredményeit. "Nagyon magas arányról van szó. Ez megerősíti a megfelelő rehabilitáció fontosságát a fejsérülések után, mert a neurorehabilitáció ma még meglehetősen egyenetlen színvonalú" - tette hozzá a brit tudós.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!