Az angol kutatásba bevont, összesen 277, hároméves gyermek egy héten keresztül adalékanyagoktól mentes élelmiszereket, majd ezt követően egy részük benzoesav tartalmú tartósítószert és mesterséges színezéket tartalmazó italt fogyasztott. Sem a gyerekek, sem a szülők nem tudtak arról, hogy az élelmiszer tartalmazott-e adalékanyagokat, vagy sem.
A szülőket arra kérték, hogy a szabályozott fogyasztási időszakokat követő négy hét alatt figyeljék meg, vajon gyermekeik viselkedésében történik-e változás. Azon időszakban, amikor a gyerekeket adalékanyagoktól mentes élelmiszerekkel táplálták, a szülők becslése szerint akár 15 százalékkal is csökkent a gyerekek agresszivitásában, figyelmében és aktivitásában tapasztalható változások intenzitása.
Jóllehet ellenőrzött körülmények között a szülők által tapasztaltakat nem sikerült igazolni, az Archives of Disease in Childhood című szakfolyóiratban megjelent cikk szerint a John O. Warner vezette kutatócsoport további vizsgálatokban arra keres majd választ, vajon az élelmiszer adalékanyagok ténylegesen-e, és ha igen, miként hatnak idősebb gyermekek magatartására.
Cseh Júlia