A kutyák kiszagolták a daganatot

Vágólapra másolva!
A kutyák a vizeletet megszagolva komoly arányban képesek felismerni a húgyhólyagrákot. Az állatok 54-ből 22 esetben ismerték fel a daganatos betegektől származó vizeletet, ami a 14%-os véletlenszerű találati arányhoz képest 41%-os eredményt jelent.
Vágólapra másolva!

A daganatok illékony szerves vegyületeket termelnek, melyeknek egyedi szaguk van. Mivel a kutyáknak rendkívül kifinomult a szaglásuk, elképzelhető lenne, hogy a jövőben betanítsák őket a daganatok által termelt vegyületek szagának felismerésére, még akkor is, ha azok csak minimális mennyiségben vannak jelen a vizeletben.

Hét hónapon keresztül hat különböző fajtájú és korú kutyát tanítottak be, hogy különbséget tudjanak tenni a húgyhólyagrákos és az egészséges betegek vizelete között. A kísérlet során mindegyik kutya kapott hét vizeletmintát, melyek közül egy volt húgyhólyagrákos személytől származó. A többi mintát vegyesen kapták az állatok különböző nemű és korú tesztalanyoktól, akik vagy egészségesek voltak, vagy valamiféle nem rosszindulatú urológiai problémájuk volt. A kutyák a vizeletek végigszaglása után a kiválasztott minta mellé feküdtek, ezzel jelezvén választásukat. A kutyáknak kilenc különböző teszten kellett kiállniuk a próbát.

Végeredményként az állatok 54-ből 22 esetben voltak képesek felismerni a daganatos betegektől származó vizeletet, ami a 14%-os véletlenszerű találati arányhoz képest 41%-os eredményt jelent. A kutyák a vizelet egyéb rendellenességei (például vér jelenléte a vizeletben) ellenére is képesek voltak felismerni a húgyhólyagrákot.

A vizsgálat bebizonyította, hogy a gyakorlatban a kutyák szaglás alapján egyértelműen biztosabban mutatják ki a vizeletből a rákot, mint az véletlenszerűen lehetséges lenne. A tanulmány pedig alapjául szolgálhat egyéb jövőbeli, hasonló kísérleteknek, melyek még ígéretesebb eredményeket hozhatnak.

E+B

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!