A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Bor Zsolt fizikus kapta a Bolyai-díjat

Vágólapra másolva!
2004-ben Bor Zsoltot jutalmazta a kétévente kiosztott Bolyai-díjjal az elismerést odaítélő alapítványi kuratórium; Mádl Ferenc államfő, a testület elnöke vasárnap Budapesten, az Operaházban adta át az elismerést a fizikusnak, aki azt édesapja emlékének ajánlotta.
Vágólapra másolva!

A díjazottat kiválasztó bizottság "áttekintve a listát, biztos lehetett abban, hogy jól dönt" - mondta a köztársasági elnök a jelöltekről a több száz résztvevő előtt, hozzátéve: "van mire építenünk", vagy ha kicsit szerénytelenek vagyunk, "van mire büszkének lennünk".

"Munkatársaimmal és tanítványaimmal osztozom a dicsőségben" - jelentette ki Bor Zsolt Széchenyi-díjas lézerfizikus, a szegedi József Attila Tudományegyetem optikai és kvantummechanikai tanszékének vezetője az elismerés átvételét követően, s elmondta, hogy a díjat édesapja emlékének ajánlja. "A tudomány nem a tudósok magánügye, hanem nemzeti stratégiai ügy" - mondta a díjazott, aki a miniszterelnöknek címezve kijelentését utalt arra, hogy Magyarország a nemzeti jövedelem harmadakkora hányadát fordítja kutatás-fejlesztésre (K+F), mint a fejlett országok. Hozzátette, egyetlen ország sem ment tönkre abban, hogy nagy összegeket fordított erre a célra, de volt olyan, amely éppen annak látta kárát, hogy nem költött elegendően a K+F-re.

A Bolyai-díjat kétévente adják át egy olyan magyar állampolgárságú vagy magyar származású személyiségnek, aki nemzetközileg is kimagasló eredményt ért el a tudományos kutatás, fejlesztés, az utánpótlás nevelése, illetve ezek eredményeinek hasznosítása terén. Az 1998-ban létrehozott díjat 2000-ben Freund Tamás agykutatónak, 2002-ben Roska Tamás informatikai kutatónak ítélték oda.

Az alapítvány létrehozóinak meggyőződése, hogy tudomány és tudósok nélkül nincs versenyképes Magyarország, "ezért értékrendünkben, társadalmi elismertségben méltó helyére kell emelni a tudást, a tudományt és a tudóst" - olvasható az alkalomra készített ismertetőben. Mint írták: Magyarország jelentős szellemi értéket visz az Európai Unióba, és a magyar magántőke az európai hagyományokkal összhangban fontosnak tartja a tudományos élet kimagasló személyiségeinek erkölcsi, anyagi elismerését.

A matematikus Bolyai Jánosról elnevezett díjjal 50 ezer dollár, mintegy 10 millió forint összegű adómentes pénzjutalom jár; a díj nyerteséről független díjbizottság dönt, amelynek elnöke a Magyar Köztársaság mindenkori elnöke, tagjai a magyar tudomány és közélet kiemelkedő, elismert személyiségei.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!