A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A világ első arcátültetése

Vágólapra másolva!
A történelem első arcátültetésére készülnek az Egyesült Államokban, az Ohio államban található Cleveland Klinikán. Az engedélyt október közepén kapta meg a kórház, és már el is kezdték keresni a megfelelő pácienst.
Vágólapra másolva!

Maria Siemionow, a klinika plasztikai műtétekért felelős igazgatója elmondta: a műtét során egy halott ember bőrét és az alatta lévő szöveteket fogják felhasználni az átültetésre. Az eljárás meglehetősen veszélyes és a páciensnek nagy az esélye arra, hogy az új szövet ki fog lökődni. Az arcátültetés nem életmentő beavatkozás, és ráadásul meglehetősen kockázatos.

Korábban már több klinika, így a Louisville-i Egyetem és az Utrechti Egyetem klinikája is jelezte, hogy készen áll az arcátültetésre. A műtét technikailag kivitelezhető, a mikrosebészeti módszerek elég fejlettek és a kilökődést gátló gyógyszerek is egyre hatékonyabbak. Ilyen műtétet azonban eddig még sehol nem engedélyezték.

Ennek oka egyrészt a műtéti beavatkozás esetleges sikertelensége, másrészt a beavatkozásnak súlyos pszichológiai következményei lehetnek a páciens szempontjából, s még csak azután jönnek az etikai kérdések. Az arc egy ember személyiségének alapvető része.

A műtét során eltávolítják a donor bőrét és az alatta lévő szöveteket (zsír, izom), ezt ráhelyezik a páciens csontjára, és helyreállítják az összeköttetéseket. Az eljárás lényegében megegyezik egy szervátültetéssel, így a veszélyei is ahhoz hasonlóak: az idegen szövetek kilökődése (lelökődése), ami az arcátültetés esetében esetleg azt eredményezi, hogy rosszabb lesz a helyzet, mint a műtét előtt volt. További komplikációt jelenthet a fertőzésekkel szembeni ellenállóképesség csökkenése és a rákos betegségek kockázatának emelkedése az immunrendszer mesterséges legyengítése miatt.

A beavatkozás előnye, hogy a páciens ismét képes lesz mimikára és az arc érzőidegei is helyreállhatnak. A megoperált személy külső megjelenése ismét normális lesz. Sok esetben ugyanis az arc nagyfokú eldeformálódása depresszióhoz vezet, az érintett személy sokszor öngyilkosságot követ el. Tehát egy ilyen beavatkozás lehetséges előnyeit és hátrányait minden esetben egyedileg kell majd mérlegelni.

A beavatkozás etikailag kifogásolható akkor is, ha például idősödő, tehetős emberek az öregedés jeleinek eltüntetésére alkalmaznák, vagy ha bűnözők így próbálnák meg elfedni a személyazonosságukat.

Bodrogi Lilla

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!