Indul az USA új szuperrakétája

Vágólapra másolva!
Az év utolsó két hetében komoly nehézrakéta nagyüzemre van kilátás. A tervek szerint 2-3 naponta indul egy-egy a világ legerősebb hordozórakétáiból különböző űrközpontokból.
Vágólapra másolva!

Forrás: NASA

December 17-én indulhat az amerikai Atlas-5 (AV-205) rakéta (lásd fenti kép), fedélzetén az AMC-16 (Americom-16) távközlési műholddal. Az Atlas-5 egyik érdekessége, hogy első fokozatában egy orosz tervezésű és fejlesztésű RD-180-as hajtóművet használ. A mostani a viszonylag fiatal Atlas-5 sorozat negyedik repülése lesz, az első indításra még 2002. augusztusában került sor.

Forrás: NASA

Több éves fejlesztőmunka és több mint egy éves indítóasztalon tartózkodás után startolhat pár nappal később a Boeing legújabb behemótja, a Delta 4 Heavy típusú nehéz hordozórakéta. A szuperrakétára az Egyesült Államoknak égető szüksége lesz, hisz a nehéz Titan-4 rakéták már nyugdíjba vonultak. Legalább ilyen fontos, hogy pár év múlva ez a rakéta lehet a NASA tervezés alatt álló CEW (Crew Exploration Vehicle) nevű személyszállító űrhajójának hordozóeszköze. Az első Delta 4 Heavy indítására Floridából, az SLC-37B jelű légierő-starthelyről kerül sor, többszöri halasztás után. Miután új hordozóeszközről van szó, talán nem meglepő, hogy a rakétát már több mint egy éve felállították a startasztalon, és azóta a személyzet részben teszteket, részben startgyakorlatokat végzett rajta. A pontos start-dátumot csak az Atlas-5 repülése után tűzik ki, hisz az Atlas-5 start-előkészítése és indítása jelentősen leköti az űrközpont követési és távmérési kapacitását.

Az eredetileg december 10-re tervezett európai Ariane-5 (Generic) hordozórakéta startját egy műszaki hiba miatt december 18-ra módosították. A hordozórakéta fő rakománya a francia Helios II katonai felderítő műhold lesz, emellett további hat kisebb műholdat is szállít.

December 23., 24. és 25. egy-egy fontos orosz indítást jelez. 23-án Bajkonurból startol egy Szojuz-rakéta, hogy a Nemzetközi Űrállomás felé indítsa a várva várt, utánpótlást szállító Progressz 16P jelű, mintegy 7 tonna tömegű automatikus teherűrhajót.

24-én Pleszeckből indítják azt a Ciklon-3 rakétát, mely az orosz-ukrán közös fejlesztésű és építésű Szics-1M távérzékelő műholdat és egy ukrán mikro-műholdat állít pályára.

25-én Bajkonurból indul a jelenleg használatban lévő legerősebb orosz rakéta (az orosz ISS-modulok indításához is használt) Proton, mely az orosz GLONASSZ műholdas navigációs rendszer három újabb tagját juttatja mintegy 19 000 km magas körpályára.

További információk az Űrvilág cikkében.

Űrvilág, Szentpéteri László

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről