A világ első eladott klónozott macskája

Vágólapra másolva!
Egy kaliforniai cég a világon elsőként értékesített klónozott macskát. Az állat egy 17 éves kandúr klónja, és a régi-új gazdinak 50 ezer dollárjába került.
Vágólapra másolva!

Az állat új gazdája nem fedte fel a személyazonosságát, mivel fél a klónozást ellenzők támadásaitól. A kismacska a Little Nicky névre hallgat és a hölgy előző macskájának, egy matuzsálemi korú, 17 éves kandúrnak, Nickynek a klónja. A hölgy szerint a most kilenc hetes kicsi Nicky kinézete teljesen megegyezik az immár elhunyt "öreggel".

A Los Angeles-i Genetic Savings and Clone nevű céget egy amerikai milliárdos, John Sperling alapította annak reményében, hogy saját kutyáját, Missyt klónozhassa. Az első klónozott kutya eladását 2005-re tervezi a cég. Fenntartanak egy nagy szövetbankot is, ahová a gazdák letétbe helyezhetnek szövetmintát a kedvencükből - későbbi felhasználásra.

A világ első klónozott macskáját szintén a 83 éves Sperling anyagi segítségével állították elő a Texasi Egyetem kutatói 2002-ben (erről a Nature is részletesen beszámolt). Az akkori munkálatokat irányító egyik kutató, Dr. Westhusin azt nyilatkozta, hogy a klónozott állatokat modellként kívánják használni az AIDS-betegség kutatásához, mivel a macskának van egy hasonló betegséget előidéző kórokozója.

Little Nickyért a gazdi 50 ezer dollárt fizetett a cégnek. A klónozás jelenlegi hatékonyságát figyelembe véve valószínűleg több tucat embrióra volt szükség ahhoz, hogy ez az egyetlen macska megszülethessen. A klinika a klónozáshoz szükséges petesejteket ivartalanított macskák petefészkéből nyeri, a donor sejtmagot pedig a klónozni kívánt állat egy sejtjéből veszi ki. A munkához igen költséges felszerelésre van szükség és speciálisan képzett szakemberekre. A magántőke ilyen jellegű bevonása jótékonyan hathat a kutatások pénzügyi finanszírozására is a jövőben.

Vannak azonban, akik máshogy vélekednek a kérdésről. Az állatvédők szerint etikailag erősen kifogásolható, hogy egy olyan állat rendkívül költséges előállítására pocsékolják a pénzt és a szellemi javakat, amelyekből az állatmenhelyeken több milliót (!) pusztítanak el évente, mert senkinek sem kellenek. Magyarországon is számos állatmenhely működik, ahol macskák és kutyák százai várnak szerető gazdákra.

Bodrogi Lilla

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről