A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Új módszer a rák diagnosztizálására

Vágólapra másolva!
Egy újonnan kifejlesztett műszer lézerfény segítségével mérni képes a sejtek rugalmasságát, amiből megállapítható, hogy elindultak-e a rákos folyamatok a szervezetben.
Vágólapra másolva!

Josef Käs (Lipcsei Egyetem, Németország) és kollégái egy igen érzékeny, mindössze cipősdoboz méretű műszert fejlesztettek ki a rákos sejtek jelenlétének megállapítására. A készüléknek elég csupán 50 db sejtet megvizsgálnia a diagnózis felállításához.

A mérés a minden sejtben jelenlévő ún. citoszkeleton vizsgálatán alapul. A citoszekeleton a sejtek "csontváza", ami rögzíti a sejtalkotókat és alakot ad a sejthártyának. A rákos sejtek citoszkeletonja meglazul, ezért sokkal rugalmasabbá válik.

Ha folyamatos lézerfényt bocsátanak egy sejtre, az amennyire csak tud, megnyúlik. A mérőműszer ezt a rugalmasságbeli változást képes érzékelni és mérni. Ha egy beteg sejt citoszkeletonja megsérül, csaknem 40%-kal "gyengébb", tehát rugalmasabb lesz az egészséges sejtekhez képest. Az áttétes tumorból vett sejtekben - ezek a legveszélyesebbek - viszont a rugalmasság növekedése elérheti a 70%-ot is.

Az új módszert egyelőre csak laboratóriumi körülmények között próbálták ki, de a kutatócsoport reménykedik abban, hogy a technikát nemsokára a klinikumban is alkalmazhatják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!