Videochat az űrből ma este

Vágólapra másolva!
Az űrkutatás történetében először chatelhetnek egy a világűrben tartózkodó űrhajóssal az érdeklődők. A jelenleg a Nemzetközi Űrállomáson dolgozó Thomas Reiterrel német űrhajós kedden este 21.15-től várja a kérdéseket, német nyelven.
Vágólapra másolva!

Az Európai Űrügynökség (ESA) és a T-Online november 28-ára szervezte meg az első olyan videochatet, amely a "földi érdeklődők" és egy a világűrben tartózkodó asztronauta között zajlik. A tervek szerint Thomas Reiter áll majd a chatelők rendelkezésére, aki jelenleg a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén dolgozik. A chat német nyelven zajlik.

Thomas Reiter az első európai űrhajós, aki hosszabb időt tölt a Nemzetközi Űrállomáson. 2006. július 9-én startolt a Discovery-űrrepülőgép fedélzetén, és decemberben tér vissza a Földre. Az ISS-en a számos kísérletet tartalmazó európai tudományos programban, az Astrolab projektben vesz részt.

A chat 2006. november 28-án (kedden), közép-európai (hazai) idő szerint 21:15-kor kezdődik. A kérdéseket egy moderátor engedi tovább az űrállomásra. A szervezők arra hívják fel a figyelmet, hogy bár a monitor előtti látvány nem fog különbözni egy átlagos chatétől, a résztvevőknek érdemes belegondolniuk majd, hogy beszélgetőpartnerük közel 40 ezer km/óra sebességgel halad bolygónk felszíne felett, kb. 400 km magasan.

A chat előtt és után Reiter földi kollégája, Reinhold Ewald áll az érdeklődők rendelkezésére. Ewald az Astrolab projekt menedzsere, aki a Földről koordinálja az űrbeli feladatok végrehajtását. Emellett maga is gyakorlott asztronauta, 1999-ben járt a Mir űrállomáson.

Forrás: NASA

Thomas Reiter egy űrsétán (NASA)

A chat-tel kapcsolatos további információk és az európai űrprogramról szóló egyéb érdekességek a T-Online alábbi oldalán olvashatók: http://www.t-online.de/esa

Kereszturi Ákos

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről