13,2 milliárd éves csillagot találtak

Vágólapra másolva!
Sikerült a Tejútrendszerben egy rendkívül idős csillagot találni. Az égitest kora alapján Galaxisunk az Ősrobbanás után maximum 500 millió évvel keletkezett. Ezzel jóval idősebb lehet, mint azt korábban gondolták.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évek különböző megfigyelései alapján a Világegyetem korát 13,7 milliárd évben állapították meg a szakemberek, 0,2 milliárd év hibával. A következő fontos kérdés, hogy a kezdet után mennyi idővel születtek meg az első csillagok. Ez egyrészt az ősi, legtávolabbi és ezért rendkívül halvány objektumok megfigyelésével becsülhető meg. A másik módszer, hogy saját galaxisunkban, a Tejútrendszerben tekintünk körbe és próbáljuk meg kideríteni, milyen idősek a legöregebb csillagai.

Anna Frebel (University of Texas, Austin, McDonald Observatory) a HE 1523-0901 jelű égitestet vizsgálták az egyik 8,2 méteres VLT-teleszkóppal. Bár a mindössze 0,8 naptömegű csillag jelenleg vörös óriás állapotban van és +11-es magnitúdójával viszonylag fényesnek mondható, az ESO chilei távcsövének és a rászerelt UVES spektrométernek 7,5 órás expozíciós idő kellett a megfelelő ultraibolya színkép rögzítéséhez.

A kor megbecsléséhez gyakran használnak radioaktív 238-as uránium vagy 232-es tórium elemeket, amelyek felezési ideje 4,7, illetve közel 14 milliárd év. Ezeknek egy adott csillagban mért gyakorisága alapján durva közelítés végezhető arról, hogy mennyi ideje bomlanak, azaz milyen idős a csillag. Az uránium és a tórium felezési ideje pedig elég hosszú ahhoz, hogy milliárd éves időskálán is használhassuk az eredményt.

Forrás: ESO

A csillag színképe az uránium 3859,5 angströmnél húzódó vonala közelében (ESO)

Ezúttal első alkalommal sikerült olyan színképet rögzíteni, amelynek alapján az uránium és a tórium mellett az európium, az ozmium, valamint az irídium gyakoriságát is megállapították. Ezeket az összetevőket az Univerzum legelső, a mainál sokkal nagyobb tömegű csillagai, pontosabban azok szupernóva-robbanásai szórták szét. A mérési eredményeket összevetve sikerült megállapítani, hogy a kérdéses csillag 13,2 milliárd éves. Eszerint közel 500 millió évvel az Ősrobbanás után született. Mindez azt is jelenti, hogy Galaxisunk is legalább ilyen idős - tehát a kezdő pillanat után viszonylag korán kialakult a Tejútrendszer.

Hasonló módszerrel, az uránium és a tórium aránya alapján korábban a CS 31082-001 jelű csillagnak sikerült a korát megállapítani, amely 14 milliárd évnek adódott, akkor 3 milliárd éves hibával. Ezúttal sokkal pontosabb érték született, és mindez jól illeszkedik a Világegyetem teljes életkorának becsléséhez.

Kereszturi Ákos

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről