A vasárnapi hidegfront impozáns felhőzete - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hétvégén érkezett markáns hidegfront a várakozásokkal ellentétben szinte egyáltalán nem hozott havat térségünkbe: az Alpok magas gerincein kívül a vasárnap déli űrfelvétel sehol nem mutat hóval fedett felszínt. Annál látványosabb azonban az áthaladó front markáns, majdnem ezer kilométer hosszú, háromszáz kilométer széles felhősávja.
Vágólapra másolva!

A délkeleti irányba haladó front felhőzete Észak-Olaszországban kezdődik, és az Adria északi részét, Szlovéniát és Horvátországot átszelve hazánk déli részén át húzódik. Keletebbre, a felvétel területén túl Erdélyt is érinti. A kép kiterjedése mindkét irányban pontosan ezer kilométer; ebből jól látható a képződmény impozáns mérete. A felhőréteg magassága is jelentős: a Nap kora novemberi, dél körüli, körülbelül 30 fokos delelési magasságának megfelelően a felhőárnyék a felhők csúcsmagasságánál kétszer messzebbre - a képen kb. 15 kilométerre - nyúlik a felhőzet szélétől. Ebből ítélve a felhősáv északi szélén annak csúcsmagassága meghaladja a hét kilométert is.

Forrás: ELTE

Nézze meg a felvételt feliratok nélkül, nagyobb méretben!

Tavaly ilyenkor: Hópászták Magyarországon

A front mögött, annak északi oldalán két-háromszáz kilométer széles, részben derült zóna található. Ebben láthatjuk az Alpok egy részének gerincrendszerét, sőt a Balaton türkiz sávja is felsejlik a szórványos felhőzet mögül.

Az Aqua műhold MODIS-rendszerének felvételét november 4-én kora délután rögzítettük az ELTE vevőállomásán.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!