Bemutatták az első holdi növények üvegházát

Vágólapra másolva!
Az amerikai asztronauták étlapján hajdanán dehidratált ételporok és tubusos tészták szerepeltek, de étrendjük napjainkban már változatosabb. A jövőben pedig friss zöldséget fogyaszthatnak az űrutazások során is.
Vágólapra másolva!

A Paragon Space Development Corporation nevű amerikai cég ugyanis - amely a NASA Orion-programjának egyik fő beszállítója - bejelentette, hogy kísérleti céllal élelmiszernövényeket fog termeszteni a Holdon. Az erre a célra létrehozott Lunar Oasis (holdbéli oázis) olyan különleges melegház, amely egy háromlábú alumíniumállványra erősített kis csőharangra emlékeztet (lásd ezeken a képeken). A feladat kicsíráztatni egy növényt a Hold felszínén, ahol a gravitáció a földinek alig hatoda. A miniatűr hajtatóházat az Odyssey Moon Ltd. magáncég bocsátja fel a világűrbe.

A cégnek már komoly tapasztalata van a világűrben végzett biológiai kísérletek terén. Több ilyen kutatóprogramban vett részt a Mir és a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén. Emellett közreműködnek a NASA-val az Orion űrhajók életfenntartó rendszereinek kifejlesztésében. A Hold-béli oázis tesztjei 2012-ben kezdődnek majd, egyelőre a Föld körüli pályán. A miniatűr melegház felbocsátásakor magában foglalja a kelbimbó és a káposzta keresztezéséből létrejött növény magvait. Ez a növény alig 14 nap alatt képes kicsírázni és virágozni, gyors életciklusa igen praktikus a Holdon végzendő kísérlet szempontjából.

A holdi növénytermesztéssel kísérletező vállalkozás a Google Lunar X-PRIZE elnevezésű díjért is versenybe száll. Utóbbi program a Hold ismételt meghódítását segíti, a magánpénzekből készült holdszondák sikeres működését támogatja. A 30 millió dolláros díjat az a szervezet nyeri el, amely képes egy robotot küldeni a Holdra, biztonságosan leszállni vele a felszínre, majd ott legalább 500 méter távolságot megtenni és képeket továbbítani bolygónkra.

"A Hold vagy a Mars benépesítése időben még távolinak tűnhet, de fontos, hogy a kutatást már most megkezdjük" - mondta az AFP-nek a Paragon elnöke, Jane Paynter. "Időbe telik a kutatás, a megbízható rendszerek kidolgozása, még mielőtt az első telepesek megérkeznek az űrbe" - fűzte hozzá. A NASA 2020-ig tervezi űrhajósok eljuttatását a Holdra és 2030-ig a Marsra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről