A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A legveszélyesebb afrikai kígyóhoz nem jó az ázsiai ellenméreg

Vágólapra másolva!
A kígyók mérgének erejét befolyásolja, mivel táplálkozik az állat - bizonyították a wales-i Bangor Egyetemen végzett kutatások is. Az eredmény alapján a kígyók élőhelyét, étrendjét ismerve hatásosabb ellenanyag készíthető.
Vágólapra másolva!

Axel Barlow a Bangor Egyetemen a viperafélék közé tartozó, igen erős mérgű Echis-viperákkal végzett vizsgálatok során jutatott arra az eredményre, hogy e hüllők tápláléka - így élőhelye is - alapvetően meghatározza mérgük összetételét. (Hasonló összefüggést mutattak ki korábban spanyol kutatók is vizsgálataik során.) Az eredmény szó szerint életbevágó, a viperáknak e csoportja okozza ugyanis a legtöbb halálos marást Afrikában. Barlow szerint a magas halálozási arány oka részben az, hogy a nyugat-afrikai kórházak Ázsiában készült kígyóméreg-antiszérumokat használnak, s az eltérő területeken élő különféle viperafajok méreganyagának egészen más összetételű, ami megnehezíti a sérültek kezelését - írja a BBC.

Kígyóméreg-antiszérum előállítása

A kígyóméreg elleni szereket hasonlóan állítják elő, mint az oltóanyagokat. Az adott kígyófajból lefejt mérget kis mennyiségben állatokba - például juhokba vagy lovakba - injektálják. A méreg hatására az állatokban keletkező antitesteket összegyűjtik, és olyan szérumot készítenek belőle, amelyet be lehet adni azoknak az embereknek, akiket a kérdéses kígyó mart meg. A szérumban lévő antitestek hozzákötődnek a méreg toxikus alkotórészeihez, inaktiválják azokat, s ezzel megakadályozzák a további károkozást az emberi szervezetben.

Mivel a kígyómérgek között hatalmas különbségek vannak, a sikertelen kezeléseket gyakran annak tulajdonították, hogy nem a megfelelő fajra kifejlesztett antiszérumot adták be. Az új kutatási eredmények fényében azonban egyre világosabb, hogy sokszor még az azonos fajú, de eltérő helyen élő kígyópopulációkra is "finomhangolni" kell az ellenmérgeket.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!