A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásAuriane Mallo-Breton-Eszter Muhari
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Felhőket átlyukasztó vulkánkitörés - lenyűgöző kép az űrállomás fedélzetéről

Vágólapra másolva!
  
Vágólapra másolva!

A Kuril-szigeteken található Szaricsev-vulkán kitöréséről nemrég mi is beszámoltunk. Ezúttal a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetéről készült látványos fotót közöljük a jelenségről, amely 2009. június 12-én, működés közben mutatja a tűzhányót.

A térséget ekkor kiterjedt felhőtakaró burkolta, elfedve a felszín látványát az űrbeli megfigyelőktől. A vulkán kitörése azonban forró, emelkedő hamufelhőt hozott létre, amely "átszakította" a felette húzódó felhőréteget. Mindez jól megfigyelhető a középső, gomba alakú kitörési felhőt övező gyűrűben, ahol a felszínig lelátunk.

Ebben az átlátszó zónában azonosíthatók a vulkán barnás lejtőjén húzódó árkok, valamint a kitörési központból lefelé elnyúló és keskenyedő világos porfelhő. Ez a gomolygó alakzat a felszínen jelent meg, és egy úgynevezett piroklasztikus árat mutat. Az ilyen veszélyes képződmények a kitörési felhő egy részének összeomlásával keletkeznek. Forró gázokkal kevert izzó törmelékanyaguk 200-300 kilométer/óra sebességgel zúdul le a lejtőn, és mindent elpusztít útja mentén.

Jól látható maga a kitörési felhő is, amely a szokásos gomba alakot mutatja, emellett jobbra felfelé árnyékot is vet a magas szintű felhőtakaróra, amely fölé emelkedett. A gombafelhő világosbarna anyagát felül egy fehéres párasapka fedi: a gyorsan emelkedő gáztömeg felett lehűlt a levegő, és a benne lévő pára fehéres, cirruszfelhőre emlékeztető alakzatot létrehozva kivált.

Forrás: NASA

A Szaricsev-vulkán kitörési felhője az űrállomásról fotózva. A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!