A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Kiderült, miért okozhat rákot az elhízás

Vágólapra másolva!
Az elhízás és a rákbetegség kapcsolatával foglalkozó kutatások szerint a túlsúlyos embereknél másfélszer nagyobb eséllyel alakulhat ki valamilyen daganatos betegség. Egy új kísérlet eredményei megerősítik, hogy az elhízás valóban komoly kockázati tényező, méghozzá a gyulladáskeltő anyagok megemelkedett szintje miatt.
Vágólapra másolva!

Az elhízás és a rák kapcsolatával foglalkozó kutatások szerint a túlsúlyos embereknél másfélszer nagyobb eséllyel alakulhat ki valamilyen daganatos betegség. Például az USA-ban évente körülbelül 90 000 rákos haláleset fordul elő csak az elhízás következtében. A májrák esetében pedig nem másfélszeres, hanem négy és félszeres kockázatnövekedéssel számolhatunk - írják új tanulmányukban Michael Karin (San Diego-i Kalifornia Egyetem) és munkatársai.

Karin és kollégái a Cell (Sejt) című folyóiratban jelentették meg legutóbbi kutatásaik eredményeit, amelyben egereknél vizsgálták a túlsúly és a májrák kialakulásának kapcsolatát. Kiderült, hogy az elhízás a gyulladásokkal összefüggő molekulák mennyiségének fokozásával növeli meg a májrák kialakulásának esélyét. Mindez felveti annak lehetőségét, hogy a gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedése is csökkenthetné a rákkockázatot azoknál, akik túlsúlyuk miatt fokozottabb rákveszélynek vannak kitéve.

A kutatók olyan egerekben vizsgálták a túlsúly májat érintő rákkockázatát, amelyeknél korábban rákkeltő anyagokkal okoztak daganatokat. Ez kétféle módon történhet: az állatokat kéthetes korukban kezelik a DEN elnevezésű vegyülettel, vagy ugyanezt az anyagot csak három hónapos korukban adják nekik, de egy másik rákkeltő anyaggal (fenobarbitol) együtt. A rákkeltő anyagok adása mellett kétféle táplálékot alkalmaztak az állatoknál, zsírban szegény vagy a hízást elősegítő, magas zsírtartalmú diétát.

Elsőként megnézték, hogy a kéthetes korukban rákkeltő anyaggal kezelt egereknél milyen különbségeket okoz a kétféle diéta. Itt egyértelmű volt, hogy a zsírdús táplálékot fogyasztó elhízott állatoknál gyakrabban alakul ki a májrák. Ezt megerősítette egy másik kísérlet is, amelyben a rákkeltő vegyület mellett normál diétát alkalmaztak, de olyan állatoknál, amelyeket korábban genetikailag tettek hajlamossá az elhízásra. Ekkor szintén kijött az előző eredmény, és az elhízott egereknél gyakoribb lett a májrák. Ezzel sikerült kizárni, hogy nem a zsírdús diéta vezet rákhoz, hanem valami olyasmi, ami magával az elhízással függ össze.

A kísérlet igazi meglepetése azonban csak ezután jött. Egy harmadik vizsgálatsorozatban olyan egereket is megvizsgáltak, amelyeket csak háromhónapos korukban kezeltek a DEN nevű daganatkeltő vegyülettel. Ha az állatokat normál diétán tartották - vagyis nem híztak el - akkor a DEN csak a fenobarbitollal együtt alkalmazva vezetett májrákhoz, önmagában viszont nem. A magas zsírtartalmú táplálékot fogyasztó elhízott egereknél viszont külön "segítség", vagyis a fenobarbitol nélkül is megjelent a májdaganat - olvasható az EurekAlert beszámolójában.

"Az első két vizsgálatsorozat eredményén nem csodálkoztunk, azon azonban már meglepődtünk, hogy a vizsgálat harmadik részében a DEN mellé adott másik rákkeltő vegyület nélkül is megjelentek a tumorok. Az elhízás eszerint ugyanannyira rákkeltő, mint a fenobarbitol, legalábbis egerekben" - mondta Karin.

A kutatócsoport azt is kimutatta, hogy mi áll az elhízás itt megfigyelt rákkeltő hatásának hátterében. A májrákos egerekben nagyobb mennyiségben volt jelen két gyulladásjelző vegyület, az IL-6 és a TNF. Azoknál az elhízott állatoknál viszont, amelyeknél nem voltak jelen a TNF vagy az IL-6 receptorai, nem mutatkozott komolyabb emelkedés a májrákos esetekben. "A jövőben emiatt érdemes lenne olyan klinikai vizsgálatokat is elvégezni, amelyekben a TNF-gátló gyógyszereket szedő személyeknél vizsgálnánk meg a májrák gyakoriságát" - tette hozzá Karin.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!