Rejtélyes holttest képe a Mount Everesten

Vágólapra másolva!
A történelemkönyvek szerint az új-zélandi Edmund Hillary és a nepáli Tenzing Norgay mászta meg először a Föld legmagasabb hegycsúcsát 1953-ban. A Mount Everest történetével foglalkozó Tom Holzel szerint viszont másokat illet az elsőség, és ezt fényképek vizsgálatára alapozza.
Vágólapra másolva!

1924. június 8-án két angol hegymászó, George Mallory és Andrew Irvine elhagyta a Mount Everest (Csomolungma) csúcsától alig egy kilométerre lévő táborhelyét, hogy elsőként hódítsák meg a Föld legmagasabb, 8850 méteres hegycsúcsát. Többé senki sem hallott róluk. Senki nem tudja, hogy elérték-e a csúcsot majdnem három évtizeddel Sir Edmund Hillary és Tenzing Norgay 1953-as sikere előtt.

Azóta több mint féltucat expedíció próbálta rekonstruálni Mallory és Irvine útját. Az 1999-es kutatás során megtalálták Mallory holttestét is, de a kérdésre nem tudtak határozott választ adni. Sok hegymászó szerint a rejtélyt csak akkor lehet megoldani, ha megtalálják Irvine testét, illetve azt a legendás Kodak fényképezőgépet, amelyet a végzetes útjára magával vitt.

Tom Holzel, a Mount Everest történetével foglakozó amerikai történész azonban úgy véli, hogy az Everest északi oldalát - ahol a korabeli hegymászók eltűntek - ábrázoló térképek és fényképek több évtizedes tanulmányozása után talán megpillantotta Irvine végső nyugvóhelyet egy nagy felbontású fényképen - - írja a Scientific American keddi online kiadása.

BSF Swissphoto AG, Zurich

A Mount Everest egyik nagy felbontású képe (a négyzetben Tom Holzel). A zöld vonal a hegymászók megszokott útját jelöli, amelyet valószínűleg Mallory és Irvine is követett. A piros X Mallory holttestének helyét mutatja. A sárgával színezett négyzet az a terület, ahol legtöbbet keresték Irvine testét

Holzel a hegy északi oldalán húzódó 900 méteres csíkon, az úgynevezett sárga sávban fedezett föl egy mintegy 1,8 méter hosszú, téglalap alakú "sötét pacnit", miután mikroszkóppal tanulmányozott és összehasonlított egy 1984-ben készült nagy felbontású légifelvételt egy hegymászó, Wynn Harris 1933-ban készült fotójával. A hely nagyjából megfelel annak a pontnak, amelyről egy kínai hegymászó 1960-ban azt állította, hogy mászása közben itt pillantotta meg egy angol holttestét. Holzel annyira bízik igazában, hogy hozzáfogott egy expedíció megszervezéséhez, és reményei szerint vagy idén, vagy jövő tavasszal sikerül fölkeresnie az általa azonosított helyet.

BSF Swiss Photo AG, Zurich

Irvine feltételezett holtteste (a képen látható milliméterskála a méretarányok megállapítását segíti)

Mások azonban kevésbé bizakodók. Eric Simonson hegyivezető, aki a Mallory holttestét megtaláló expedíciót is vezette, elmondta, hogy hatalmas, állandóan változó időjárású területről van szó, ahol a hó miatt rendkívül nehéz bármit is megtalálni. Nagy szerencse kell ahhoz, hogy az ember a megfelelő időben legyen a megfelelő helyen. Ráadásul a hegyen legalább 120 hegymászó holtteste fekszik, így még ha Holzer valóban egy testre is bukkant a képen, akkor sem biztos, hogy az Irvine maradványa. Irvine kamerájának megtalálása meg maga lenne a csoda - még a modern műszerek segítségével is. Az pedig, hogy a benne lévő filmről még értékelhető képet lehessen előhívni, szinte már a lehetetlenség határát súrolja.

Mindenesetre ha Holzer expedíciója sikerrel járna, akkor egy sok évtizedes rejtélyre derülne fény, ami átírná a történelemkönyveket. Addig azonban az áll bennük, hogy a Mount Everest első megmászói 1953. május 29-én Edmund Hillary és Tenzing Norgay voltak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!