A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Sikerült kommunikálni egy öt éve eszméletlen beteggel

Vágólapra másolva!
Egy huszonkét éves, öt éve eszméletlen állapotban lévő férfinak hat olyan kérdést tettek fel, amelyekre igennel vagy nemmel kellett felelnie. A férfi hat kérdésből ötre helyesen válaszolt, és nagyon valószínű, hogy mégis eszméleténél van.
Vágólapra másolva!

Agyi képalkotó vizsgálatok segítségével sikerült kapcsolatot teremteni egy olyan beteggel, akit korábban teljesen eszméletlennek hittek. A huszonkét éves férfi képes volt válaszolni a kutatók eldöntendő (igen-nem) kérdéseire. A világ legrangosabb orvosi lapjában megjelent cikk szerzői szerint lehetséges, hogy módosítani kell a teljes eszméletlenség állapotának orvosi meghatározását.

A betegeket jelenleg akkor tekintik eszméletlennek, ha a nekik feltett kérdésekre semmilyen módon nem tudnak válaszolni, és nem is adnak visszajelzéseket. Ezt nevezik vegetatív állapotnak. Ez a meghatározás azonban nem teszi lehetővé a tudatos agytevékenység felismerését akkor, ha a beteg csak teljes bénultsága miatt képtelen a kommunikációra. "A vegetatív állapottal az a probléma, hogy a diagnózist ilyenkor bizonyítékok hiányában állítjuk fel" - mondja Adrian Owen agykutató, a Cambridge-i Medical Research Council kutatója.

Owen és munkatársai három éve már úttörőnek tekinthető kutatásokat végeztek ezen a területen: agyi képalkotó (fMRI) vizsgálatokkal sikerült kimutatniuk, hogy egy vegetatív állapotúnak hitt nő mégiscsak képes reagálni a neki adott szóbeli utasításokra. A nő azt a feladatot kapta, hogy képzelje el, amint teniszezik, vagy azt, ahogy a házában sétál. A vizsgálattal kimutathatóvá vált, hogy ugyanazok az agyterületek aktiválódnak nála is, mint azokban az egészséges emberekben, akiktől ugyanezt a két dolgot kérik (az fMRI-vizsgálattal a működő agy aktivitását lehet megfigyelni a véráramlás nyomon követésével: az aktív területek vérellátása megnő). Ez a kutatás sokak szerint nem bizonyította, hogy Owenék vizsgálati alanya valóban az eszméleténél volt, a legújabb tanulmány viszont már a korábbi kételkedőket is egyértelműen meggyőzte.

A kutatók ezúttal 54 olyan betegen ismételték meg a vizsgálatsorozatot, akiket korábban teljesen vagy majdnem teljesen eszméletlennek nyilvánítottak. Utóbbiról akkor beszélünk, amikor a beteg ugyan reagál a dolgokra, de ez nem nevezhető interaktív kommunikációnak. Öt betegnél azt tapasztalták, hogy képesek elképzelni, amint teniszeznek vagy sétálnak a házukban: náluk emiatt máris megkérdőjelezhetővé vált a teljes vegetatív állapot.

Forrás: NEJM

A felső képen láthatóak a betegek, alul pedig az egészséges, kontroll személyek agyáról készült felvételek. Megfigyelhető, hogy bár kisebb mértékben, de a betegek agyi aktivitása nagyjából ugyanazokon a területeken növekedett meg ugyanazon kérdések hatására, ahol az egészséges személyeké

Egy huszonkét éves, öt éve vegetatív állapotban lévő férfinál további vizsgálatokat is végeztek: a kutatók hat olyan kérdést tettek fel a betegnek, amelyekre igennel vagy nemmel kellett felelnie. Az igen-nem válaszok esetén nehéz megmérni, hogy melyikre gondol valaki, ezért az "igennél" a férfinak azt kellett elképzelnie, hogy teniszezik, a "nemnél" pedig azt, hogy egy házban sétál. Utóbbi esetben már könnyen meghatározható, hogy igen vagy nem-e a válasz.

A férfi hat kérdésből ötre helyesen válaszolt, ami arra utal, hogy az fMRI-t hatékonyan lehetne használni azoknak a betegeknek az elkülönítésére, akik vegetatív és akik csak majdnem vegetatív állapotban vannak - mondta az eredményekről Owen. A korábbi eredmények egyik kritikusa, Lionel Naccache (Pitié-Salpetriere Kórház, Párizs) szintén így gondolja: "A most vizsgált betegreakciók már egyértelműen bizonyítják, hogy a férfi az eszméleténél van" - mondta Naccache.

Mit értünk pontosan vegetatív állapot alatt?

Az eszméletlenség súlyossága alapján - a legegyszerűbb felosztás szerint - kétféle állapot különböztethető meg. Az egyik a "kevéssé éber tudatállapot" (Minimally Conscious State; MCS). A beteg ilyenkor bizonyos fokig éber, és bár képtelen beszélni vagy koordinált mozgásokat végezni, morgással vagy szemmozgással jelezheti, hogy érzékeli a körülötte zajló dolgokat.

A másik az "állandósult vegetatív állapot" (Persistent Vegetative State; PVS) vagy hétköznapi szóhasználattal élve kóma. A beteg ilyenkor teljességgel képtelen a külvilággal való bármiféle kommunikációra, és mindössze reflexes mozdulatokat lehet nála kiváltani.

A mostani eredményeik ismét felvetik, hogy mit is értünk pontosan vegetatív állapot alatt, hiszen a 22 éves férfit korábban a második csoportba (állandósult vegetatív állapot) sorolták a klinikai definíciók alapján.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!