A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Tovább terjed az olaj a Mexikói-öbölben a víz felszínén. A növekvő folt pénteken elérte a Mississippi torkolatának partvidékét. Súlyos ökológiai katasztrófa fenyegeti azt a térséget, ahol nemrég a Katrina hurrikán is pusztított.
Vágólapra másolva!

A légifelderítők mellett műholdak is figyelik az olajfolt terjedését. A NASA Terra és Aqua műholdjai az elmúlt egy hétben számos alkalommal örökítették meg a Mexikói-öbölben keletkezett olajfoltot. A képeken jól megfigyelhető az alakzat terjedése, ami főleg az Egyesült Államok közeli déli partvidéke miatt ad okot aggodalomra.

A folt megjelenése jelentősen változott az elmúlt napokban: mérete enyhén növekedett, spirális alakot kezdett ölteni, és felülete is egyenetlen színűvé vált, néhol sötétebb, máshol világosabb árnyalatot kapott. A szennyeződés az elsőként azonosított helyszíntől főleg keleti irányba terjedt.

Az április 27-i felvételek alapján újabb olajfoltok jelentek meg a katasztrófát szenvedett fúrótorony térségéből - tehát azóta is szivárog az olaj. Az eddig készült műholdképek alapján pontosították a becslést, amely szerint napi 5000 hordónyi olaj juthat a tengerbe a fúrás során használt, majd megsérült vezetékből.

Forrás: NASA, Earth Observatory, Jesse Allen, University of Wisconsin

Az olajfolt (fehér keretben) és a Mexikói-öböl nagyobb térsége április 29-én a Terra műhold MODIS detektorának felvételén. Jól látható a folt spirális formája, amelynek méretét érdemes a jobbra lent látható 100 km-es skálához hasonlítani (NASA, Earth Observatory, Jesse Allen, University of Wisconsin)

Az elmúlt napokban a foltnak egy sűrűbb és körbekerített részét próbaképpen felgyújtották. A műholdfelvételek vizsgálata alapján a 45 perces esemény során közel 100 hordónyi olaj égett el, miközben sok korom képződött a térségben. Az égetést később a felerősödő szelek miatt nem folytatták.

Forrás: NASA, Earth Observatory, Jesse Allen, University of Wisconsin

A Terra műhold MODIS detektorának felvétele 2010. április 29-én az olajfolt szűkebb környezetéről (NASA, Earth Observatory, Jesse Allen, University of Wisconsin)

Az Európai Űrügynökség (ESA) műholdjai is figyelik az olajfolt mozgását. Az alábbi képet az Envisat készítette. A mérések alapján április 29-én néhol már csak 5 kilométer választotta el a szennyezett terület peremét a partvidéktől.

Forrás: ESA

Az Envisat MERIS detektora által rögzített kép április 29-én a Mexikói-öbölről (ESA)

Forrás: ESA

Az Envisat műhold ASAR detektorával ápilis 28-i radarmérései alapján készített, jó felbontású képe a foltról, amelyen belül a legtöbb olaj a sötét terület bal felén lehet (ESA)

A katasztrófát kiváltó robbanás április 20-án történt a Deepwater Horizon nevű fúrótornyon, amelynek szerkezete két nappal később elsüllyedt. Ekkor tört el az a vezeték, amelyből azóta is ömlik az olaj. A szivárgás megszüntetésén jelenleg is dolgoznak a technikusok. A fúrótorony alatt 1500 méter mélyen van a tengerfenék, és ez a távolság mindenfajta munkát megnehezít. Felmerült, hogy a kérdéses olajmezőbe egy másik fúrást mélyítenek a közelben, amelynek révén csökkenne a mélyben lévő olaj nyomása, és kiszivárgó mennyiség nagysága.

Az olajfolt néhány ponton az elmúlt pénteken érte el a Mississippi partvidékét. Összességében Alabama, Louisiana, Mississippi és Texas államok partvanalait fenyegeti természeti katasztrófa - emellett a térség gazdaságának a tengerre települő szektorát is súlyosan érinthetik az események.

Forrás: AFP/Mark Ralston

Forrás: AFP/Stan Honda

Forrás: AFP/Joe Raedle

Olajfogó szalagok telepítése

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!