A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Guruló felhő és lencsefelhő - látványos és ijesztő légköri alakzatokat fotóztak

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Látványos légköri alakzatok a lencsefelhők (altocumulus lenticularis). Ezek többnyire nagy kiemelkedések felett, valamivel azok mögött, az áramló levegőben kialakult állóhullám révén jönnek létre. Ennek megfelelően állófelhők, tehát nem mozdulnak el. Miközben a gáz áramlik bennük, egyik oldalukon folyamatosan keletkeznek, míg a túloldalon feloszlanak.

Forrás: Forrest G. Hall

Jobbra lefelé elnyúló csóvát mutató lencsefelhő a Mt. Shasta felett 2010. május 1-jén. A kép nagyméretű változatának letöltése (Forrest G. Hall)

A hegynek ütköző levegő felemelkedik, eközben lehűl és nedvességtartalma idővel kiválik - ez alkotja a felhőt. Nem sokkal azután, hogy a nedvesség elkezd kicsapódni, a gáz már süllyedni is fog. Ekkor a vízcseppek elpárolognak, ezért az állóhullámnak csak a "csúcsa" jelentkezik felhőként. Emiatt a felleg viszonylag kicsi és jól körülhatárolt lesz, így alakul ki a látványos lencse alak.

A felső képen látható, a kaliforniai Mt. Shasta felett fotózott furcsa felhőalakzat is a lencsefelhők csoportjába sorolható. A gyakorlatban néha meglepő formát mutatnak, néha lövedékre emlékeztetnek, vagy éppen csóvaszerű nyúlvány kapcsolódik hozzájuk.

Látványos, gyakran ijesztő meteorológiai jelenség a görgőfelhő, amely általában 100-300 méterrel a felszín felett jelenik meg. A talaj felett hosszan elnyúló alakzatok, megjelenésükről kapták nevüket: olyanok, mintha nem sokkal a felszín felett "gurulnának". Kisebb változataik veszélytelenek, de nagyobb képviselőikhez viharos erejű szél, esetleg tornádó kialakulása is párosulhat. A görgőfelhők gyakran hidegfront előtt keletkeznek, és sík terepen, viszonylag nyugodt körülmények között nagy távolságra juthatnak.

Az alábbi felvételen egy ilyen alakzatot láthatunk a cseh Ostrava felett, amely egy hidegfornthoz kapcsolódott, és erős, maximálisan 64 kilométer/óra sebességű szél kapcoslódott hozzá.

Forrás: Matij Grék

Görgőfelhő Ostrava felett 2010. május 22-én. A kép nagyméretű változatának letöltése (Matij Grék)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!