Rendkívüli felvétel egy hárpia emberre támadásáról

Vágólapra másolva!
A BBC filmesei a Venezuelában található Orinoco esőerdőben forgattak filmet az itt élő hárpiák életéről. A csodálatos felvételek készítése közben az egyik madár rátámadt a csapat egyik tagjára, miközben ő éppen egy kötélen mászott a fán található, távolról irányítható kamerához.
Vágólapra másolva!

A hárpiák (Harpia harpyja) a vágómadárfélék közé tartozó sasok, amelyek Közép- és Dél-Amerikában fordulnak elő - a nagytestű és igen erős madarak majmokra és lajhárokra vadásznak, időnként pedig a kisebb emlősöket és madarakat is megfogják. A hárpiák testhossza 100 centiméter, szárnyfesztávolságuk 180-210 centiméter, testtömegük pedig 4400-9000 gramm közötti (bővebben lásd a Wikipedia oldalát).

A BBC filmesei azért utaztak az Orinoco esőerdőbe, hogy filmre vegyék a madarak életét - ez nem könnyű feladat, hiszen a hárpiák visszahúzódó természetűek, és ritkán látni őket a dzsungel fáinak tetején. A filmeseknek ennek ellenére sikerült megörökíteniük, ahogyan az egyik madárcsalád felnevel egy fiókát - írja a BBC hírportálja.

Fergus Beeley és csapata a munka legutóbbi fázisában azt filmezte, ahogyan a hím sas az általa zsákmányul ejtett majmokkal és lajhárokkal tér vissza a fészekhez. A sasok már többször is a filmesekre támadtak, ezért a csapat tagjai már sisakot és védőmellényt viseltek a saját testi épségük érdekében. A csoport egyik tagja, James Aldred éppen egy kötélen tartott az egyik fa tetejére, hogy közelebb vigye a kamerát a sasok fészkéhez - a nőstény madár már ekkor is igen közel repült a filmeshez, később azonban, amikor ismét a kamerát akarták a megfelelő pozícióba helyezni, közvetlenül is megtámadta a szakembert.

Ide kattintva nézheti meg a BBC támadásról készített videóját!

Aldred mikrofonja leszakadt a madártámadás során, a filmes pedig elszédült (hiszen a fején érte a madár ütése), de ezen kívül szerencsére nem lett semmi baja. A filmesek tisztában voltak vele, hogy a madár nem tekinti őket potenciális zsákmánynak, azt azonban meglepő volt látni, hogy a sas egyáltalán nem fél tőlük - idézi a BBC Beeley-t.

A BBC2 július 8-án, csütörtök este sugározza majd a csodálatos madárcsaládról készített felvételeket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!