Ilyen egy durva kémiai buli - videó

Vágólapra másolva!
Ha az egyes atomokat megszemélyesítjük, meddig vihető el ez a hasonlat? Egy szőke klór-lánnyal kezdődik a buli.
Vágólapra másolva!

Az egy-egy atomból felépülő savak és sók molekuláival még semmi probléma: az affinitási sorrend dönti el, ki kit szoríthat ki. A kreatív ötleten alapuló videón például a cink-fiúnak sikere volt a hidrogén-klorid párral. Egy réz- vagy egy arany-fiú azonban hiába próbálkozott volna. A víz-fiú és az ólom-lány is közömbös marad egymás iránt, de nem annyira, mint a neon-lány és a hidrogén-fiú.

Aztán megjelenik a színen a szén-fiú, de akár szén-lány is lehetne, mert ez már a kovalens kapcsolatok tárgyköre. Itt nem a szexepil a fontos, hanem a kölcsönösség. Sajnos a közösbe adott elektronok még ebben a buliban is pontszerűek, nem látszanak, ezért aki járatlan a kémiában, az a továbbiakat már nem is érti - illetve félreérti.

A kálium és a víz mutatványa igen heves, csak úgy röpködnek a szikrák. Exoterm birkózásuk ellenpontja az oxigén és az arzén proletár srácok küzdelme az irántuk cseppet sem érdeklődő platina úrnőért, aki jó katalizátorként a végén összehozza egymással a feleket, míg ő érintetlen marad.

Atomokat megszemélyesíteni tulajdonképpen nem új ötlet. A legismertebb előzmény Kekulé álma, melyben makákók kapaszkodtak össze egy benzolmolekulává.

Ajánlat:

Ilyennek láthatta egy ősi, idegen civilizáció a Naprendszert

Telihold fényességű meteort sikerült filmre venni

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről