Egyelőre csak legenda a tüsszögő majom

Vágólapra másolva!
Egy helyi legenda szerint esőben tüsszöghet az a piszeorrú majom, melyet Mianmar északi részén fedeztek fel kutatók.
Vágólapra másolva!

A mianmari biodiverzitás- és természetvédelmi szövetség munkatársa, Ngwe Lwin vezette kutatócsoport egy tanulmányi úton, a helyi vadászok elbeszélése alapján írta le az új fajt. A tüsszentő majmok teljesen feketék, csak fülszőrzetük, kecskeszakálluk és fenekük fehér. Orrnyílásuk felfelé nyitott, és a helyiek szerint, ha esőben víz kerül bele, akkor az tüsszentésre ingerli őket; így ilyenkor térdeik közé hajtják fejüket, és megvárják, amíg eláll az eső.

A majmok élőhelyét a Mekong és a Salween folyók erősen behatárolják, ezért fordulhatott elő, hogy csak most akadtak rá kutatók a becslések szerint 260-330 egyedből álló kolóniára. Az állat annyira ritka, hogy a kutatók saját szemükkel még nem is látták, és a fajt ábrázoló kép is Photoshoppal készült.

Forrás: Dr. Thomas Geissmann
Számítógépes rekonstrukció a majomról

Az új faj a kutatás egyik mecénása, Jon Stryker után a Rhinopithecus strykeri tudományos nevet kapta. A majmot a helyiek "megtekert pofájú majomként" emlegetik. Piszeorrú majmok (Rhinopithecus) Kína és Vietnam egyes részein fordulnak még elő, minden fajuk erősen veszélyeztetett. Ez az első pisze orrú majomfaj, amelyet Mianmarban találtak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!