Vágólapra másolva!
Alig emelkedik ki a vízből az egyik legszebb sziget, a Tabuaeran atoll a Csendes-óceán déli részén. Az űrállomásról készült fényképen jól megkülönböztethető a gyűrű alakú szigetet körülölelő mélyebb és a gyűrű közepén lévő sekélyebb vizű terület.
Vágólapra másolva!

Az alábbi felvételen egy úgynevezett atoll látható, amely a Csendes-óceánon, Honolulutól 2500 kilométerre délre helyezkedik el. A szárazföldet alkotó, kiemelkedő peremen belül egy sekély vizű, világosabb színű lagúna figyelhető meg. A kép bal oldalán kisebb felhők vetnek árnyékot az óceánra.

Forrás: NASA, Douglas H. Wheelock
A Tabuaeran atoll a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről fotózva. Vesse össze a képet a Google Maps térképével! A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA, Douglas H. Wheelock)

Az atoll olyan gyűrű alakú sziget, amely egymásra épült korallzátonyokból áll. Eredetileg a tenger szintje fölé emelkedő vulkán volt a területén, amelynek oldalán, a tenger szintjében telepedtek meg és növekedtek a korallok. A sziget fejlődése során előfordul, hogy a vulkán kialszik, és elkezd süllyedni, vagy pedig a hullámzás pusztítja el a felső szintjét. A peremén körbefutó korallok azonban tovább növekednek, akár lépést is tarthatnak a süllyedéssel - és egy idő után már csak ezek emelkednek a vízszint fölé. Ekkor alakul ki az atoll végső formája, belsejében a nyílt óceántól védett, sekély vizű lagúnával.

A fenti képen a Line Islands (Sor-szigetek vagy Egyenlítő-alatti-szigetekként is ismert), 11 atollból álló alakzat egyike, Tabuaeran szigete látható. A sziget maximális magassága 3 méter, lagúnájának vize kellemesen meleg. Az atoll lakossága főleg kókuszdió-termesztéssel és idegenforgalommal foglalkozik. A sziget a Kiribati Köztársaság részét képezi, amelyet a Csendes-óceán területén öszesen 32 atoll alkot, és ahol együttesen közel 100 ezren laknak.Forrás: Wikimedia Commons

Az atollok keletkezésének mikéntjére először Charles Darwin mutatott rá, tengeri utazásai alatt nyert tapasztalatait felhasználva. A jobbra látható animáció a vulkán növekedését, peremén a korallok megtelepedését, majd a hegy pusztulásával a gyűrű alakú korallzátony kialakulását mutatja.

Ajánlat:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről